baraj dex - definiţie, sinonime, conjugare

baraj

[Sinonime]
BARÁJ, baraje, s.n. 1. Construcţie care opreşte cursul unui râu spre a ridica nivelul apei în amonte, a crea o rezervă de apă, o cădere de apă pentru hidrocentrale etc.; stăvilar, zăgaz. 2. (Mil.) Lucrare de fortificaţie făcută spre a opri înaintarea inamicului. ♢ Baraj (de artilerie)= trageri de artilerie pentru oprirea înaintării inamicului. Foc de baraj= tragere calculată spre a acoperi cu o ploaie de proiectile o suprafaţă de teren, care să devină astfel inaccesibilă inamicului. ♦ Ceea ce constituie o piedică (în drum). 3. Întrecere suplimentară între mai mulţi concurenţi sau între mai multe echipe care au obţinut acelaşi număr de puncte, pentru a se putea departaja într-un clasament oficial.4. [Psih.; în sintagma] Baraj psihic = simptom al schizofreniei care constă în oprirea bruscă şi nemotivată a unui act (4). – Din fr. barrage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BARÁJ ~e n. 1) Construcţie făcută transversal pe cursul unei ape (pentru a o opri sau a regla nivelul); zăgaz; stăvilar. ~ de beton. 2) mil. Lucrare de fortificaţie făcută cu scopul de a întârzia sau de a opri înaintarea inamicului. ~ de fum. 3) Obiect material care împiedică libera trecere; obstacol; stavilă. 4) fig. Factor care împiedică realizarea unei acţiuni; obstacol; piedică; impediment; stavilă; barieră. /<fr. barrage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BARÁJ s.n. 1. Obstacol artificial ridicat pe cursul unei ape curgătoare pentru a ridica nivelul apei sau a-i regulariza cursul; stăvilar, zăgaz. ♦ Lucrare provizorie într-un puţ de mină, care opreşte pătrunderea apelor în timpul săpării acestuia. 2. Piedică; barieră. ♦ Lucrare de fortificaţie care împiedică înaintarea inamicului pe anumite direcţii. 3. Foc dens şi rapid de artilerie sau de arme automate, care are drept scop să oprească atacul inamicului. 4. (Sport) Întrecere suplimentară pentru promovarea mai multor echipe sau concurenţi aflaţi la egalitate într-o categorie superioară sau pentru stabilirea ordinii lor într-un clasament. [Pl. -je, -juri. / < fr. barrage].\r\n
(Dicţionar de neologisme)

BARÁJ s. n. 1. construcţie hidrotehnică aşezată transversal pe cursul unei ape curgătoare pentru a ridica nivelul apei sau a-i regulariza cursul; stăvilar, zăgaz. 2. lucrare provizorie pentru a împiedica pătrunderea apei într-o zonă de lucru, a opri circulaţia rutieră etc. 3. piedică; barieră. 4. lucrare de fortificaţie care împiedică înaintarea inamicului pe anumite direcţii. 5. foc intens de artilerie sau de arme automate ca să oprească atacul inamicului. 6. întrecere suplimentară pentru promovarea mai multor echipe sportive sau concurenţi aflaţi la egalitate ori pentru stabilirea ordinii lor într-un clasament. 7. (med.) tulburare ideomotorie caracterizată printr-un blocaj în şirul ideilor, în exprimarea lor. (< fr. barrage)
(Marele dicţionar de neologisme)

baráj s. n., pl. baráje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BARÁJ s. stăvilar, zăgaz, (reg.) opritoare, (Mold. şi Bucov.) iezătură, (prin Munt.) năsadă, (Mold.) opust. (~ul construit pe Lotru.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ba bar bara

Cuvinte se termină cu literele: aj raj araj