baretă dex - definiţie, sinonime, conjugare

baretă

BARÉTĂ1, barete s.f. 1. Bentiţă îngustă de piele cu care se încheie un pantof. 2. Bucată îngustă de metal fixată transversal pe un obiect tot de metal (tabacheră, decoraţie etc.). 3. Panglică de decoraţie; semn distinctiv al unei decoraţii care reproduce desenul panglicii şi se poartă în locul decoraţiei. – Din fr. barrette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BARÉTĂ2, barete, s.f. (Rar) Bonetă de postav sau de catifea, în trei sau patru colţuri, purtată de preoţii catolici şi, în trecut, de unii soldaţi din Occident. – Din fr. barrette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BARÉT//Ă1 ~e f. 1) Cureluşă îngustă (de piele, de pânză etc.) cu care se încheie un pantof. 2) Ornament de metal, în formă de lamelă îngustă, fixată transversal pe un obiect (medalie, tabacheră etc.). 3) Semn distinctiv al unei decoraţii, care se poartă în locul acesteia. /<fr. barette, it. baretta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BARÉT//Ă2 ~e f. Pălărie purtată de cardinali. /<fr. barette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BARÉTĂ1 s.f. 1. Bentiţă (de piele, de pânză etc.) care încheie un pantof. 2. Lamelă de metal care se fixează transversal pe un obiect (medalie, tabacheră etc.). [< fr. barrette, it. baretta].
(Dicţionar de neologisme)

BARÉTĂ2 s.f. (Rar) Pălăria roşie a cardinalilor; tichie. [< it. baretta].
(Dicţionar de neologisme)

BARÉTĂ1 s. f. 1. bentiţă (de piele, de pânză) care încheie un pantof. 2. lamelă de metal care se fixează transversal pe o medalie, tabacheră etc. 3. perete de beton (armat) turnat în teren pentru lucrări de fundaţii. 4. pânză cauciucată pe care se implantează ace pentru pieptănatul fibrelor textile. (< fr. barrette)
(Marele dicţionar de neologisme)

BARÉTĂ2 s. f. pălărie roşie purtată de cardinali. (< it. baretta)
(Marele dicţionar de neologisme)

barétă (bentiţă, bonetă) s. f., pl. baréte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ba bar bare baret

Cuvinte se termină cu literele: ta eta reta areta