batardou dex - definiţie, sinonime, conjugare

batardou

BATARDÓU, batardouri, s.n. Dig, baraj (provizoriu) aşezat în amonte de diverse lucrări de fundaţii, reparaţii etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spaţiul astfel delimitat. – Din fr. batardeau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BATARDÓU ~ri n. 1) Construcţie hidrotehnică subacvatică, având forma unei incinte cu pereţi etanşi, care, fiind evacuată de apă, permite executarea în interiorul ei a unor lucrări. 2) Dig provizoriu construit pe un râu pentru a opri sau a abate apele, în vederea efectuării în albie a unor lucrări de construcţie. /<fr. bâtardeau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BATARDÓU s.n. Incintă din lemn, din oţel sau din beton, construită sub apă, în care se pot executa săpături şi alte lucrări la poduri etc. după scoaterea apei din ea. ♦ Dig provizoriu construit pentru a opri sau a abate apele unui râu în vederea efectuării unor construcţii în albia lui. [Pl. -uri. / < fr. batardeau].
(Dicţionar de neologisme)

BATARDÓU s. n. construcţie provizorie, dig din lemn, oţel sau beton pentru împiedicarea pătrunderii apei într-o zonă de lucru. (< fr. batardeau)
(Marele dicţionar de neologisme)

batardóu s. n., art. batardóul; pl. batardóuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ba bat bata batar batard

Cuvinte se termină cu literele: ou dou rdou ardou tardou