beție dex - definiţie, sinonime, conjugare

beție

[Sinonime]
BEŢÍE, beţii, s.f. 1. Stare în care se află omul alcoolizat; stare de ebrietate. ♦ Consumare regulată de alcool în mari cantităţi; alcoolism, etilism. 2. Petrecere la care se bea foarte mult alcool; chef. 3. (În sintagmele) Beţie rece (sau cu stupefiante) = stare de ameţeală, de hiperexcitaţie sau de halucinaţie provocată de introducerea stupefiantelor în organism. Beţie albă = toxicomanie. Beţia adâncurilor = stare de euforie provocată de creşterea azotului în sânge la persoane care coboară la mari adâncimi în mări sau oceane. 4. Fig. Stare sufletească de tulburare, de uitare de sine. ♦ Beţie de cuvinte = înşirare bombastică de cuvinte, stil umflat. – Beat + suf. -ie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BEŢÍ//E ~i f. 1) Stare provocată de consumul excesiv de alcool; ebrietate. ♢ ~ rece (sau cu stupefiante) stare de intoxicaţie a organismului, provocată de consumarea unor stupefiante. 2) Patimă pentru băuturile alcoolice. A suferi de ~. 3) Petrecere cu multă băutură. 4) fig. Stare de uitare de sine, provocată de un anumit factor; exaltare cauzată de un factor, în special pozitiv. 5) fig. Cantitate foarte mare (de ceva), care vădeşte lipsă de măsură; exces. ~ de cuvinte. [Art. beţia; G.-D. beţiei; Sil. -ţi-e] /beat + suf. ~ie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

a avea darul beţiei / suptului expr. a fi alcoolic, a consuma multe băuturi alcoolice (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

beţíe s. f., art. beţía, g.-d. art. beţíei; pl. beţíi, art. beţíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BEŢÍE s. I. 1. îmbătare. (~ lui a fost rapidă.) 2. v. ebrietate. 3. v. alcoolism. 4. chef, (înv.) băutură. (A făcut o ~ de pomină.) II. (MED.) beţie albă v. toxicomanie.
(Dicţionar de sinonime)

BEŢÍE s. v. sălbăţie.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Beţietrezie
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: be bet beti

Cuvinte se termină cu literele: ie tie etie