bidon dex - definiţie, sinonime, conjugare

bidon

[Sinonime]
BIDÓN, bidoane, s.n. Vas (de tablă) pentru păstrarea sau transportul lichidelor. ♦ Ploscă de tablă simplă sau emailată (îmbrăcată în postav sau piele), de ţinut apă sau altă băutură. – Din fr. bidon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BID//ÓN ~oáne n. 1) Recipient (de metal sau din mase plastice) cu capac, folosit pentru păstrarea şi transportarea lichidelor. 2) Ploscă căptuşită pe din afară cu postav sau cu piele, folosită pentru a păstra băutura în condiţii de campanie. /<fr. bidon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BIDÓN s.n. Vas de metal portativ în care se păstrează lichide; (spec.) vas de tablă (învelit cu postav) în care se păstrează apa de băut în excursii, în marşuri etc. [Pl. -oane. / < fr. bidon, cf. it. bidone].
(Dicţionar de neologisme)

BIDÓN s. n. recipient portativ pentru lichide; vas de tablă în care se păstrează apa de băut în excursii, marşuri etc. (< fr. bidon)
(Marele dicţionar de neologisme)

bidon, bidoane s.n. 1. (peior.) sân de femeie. 2. infracţiune constând în transferarea banilor câştigaţi ilicit dintr-un cont în altul pentru a li se pierde urma. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

bidón s. n., pl. bidoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BIDÓN s. (reg.) matara.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bi bid bido

Cuvinte se termină cu literele: on don idon