blocaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

blocaj

BLOCÁJ, blocaje, s.n. 1. (Rar) Blocare, blocadă. 2. Tactică de oprire a unei acţiuni adverse sau de apărare strânsă în unele întreceri sportive. 3. (Tehn.) Fundaţie din piatră, bolovani de râu etc., la unele şosele şi la căi ferate. ♦ Dig rudimentar format prin îngrămădirea de pietre, bolovani, cărămizi etc. – Din fr. blocage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BLOCÁJ ~e n. 1) Fundaţie de drum constând dintr-un strat de piatră aşezat pe un pat de nisip. 2) sport Procedeu tactic de apărare sau de oprire a unei acţiuni a adversarului. /<fr. blocage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BLOCÁJ s.n. 1. Fundaţie de piatră, de bolovani etc. făcută la o şosea, la o stradă etc. 2. Intervenţie la fileu a unui grup de voleibalişti pentru a împiedica pe adversari să înscrie o lovitură. ♦ (Box) Interpunerea palmei, antebraţului sau braţului între pumnul adversarului şi locul vizat de lovitura acestuia. 3. (Med.) Împiedicarea desfăşurării unui proces sau unei funcţii fiziologice. [< fr. blocage].
(Dicţionar de neologisme)

BLOCÁJ s. n. 1. blocare. 2. fundaţie de piatră, de bolovani la un zid, la o şosea, stradă, cale ferată etc. 3. procedeu tehnic în baschet, volei, box etc. cu scopul de a împiedica o acţiune a adversarului sau pentru a proteja o acţiune proprie. ♢ întrerupere a desfăşurării unui proces sau a unei funcţii fiziologice. (< fr. blocage)
(Marele dicţionar de neologisme)

blocáj s. n., pl. blocáje
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: bl blo bloc bloca

Cuvinte se termină cu literele: aj caj ocaj locaj