bogdaproste dex - definiţie, sinonime, conjugare

bogdaproste

BOGDAPRÓSTE interj. (Pop.; adesea substantivat) Cuvânt de mulţumire adresat celui care dă ceva de pomană. ♢ Loc. adj. De bogdaproste = de pomană. ♢ Expr. Ca un pui de bogdaproste = (despre copii) nenorocit, prăpădit. (Fam.) A umple de bogdaproste = a ocărî (2). [Var.: bodapróste interj.] – Din bg. bog da prosti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BOGDAPRÓSTE interj. pop. (se foloseşte pentru a mulţumi unei persoane care dă de pomană) Mulţumesc. ♢ De ~ a) care este cerut de pomană; b) care este căpătat pe degeaba. Ca un pui de ~ se spune despre cineva care are o înfăţişare nenorocită. [Sil. -da-pros-] /<bulg. bog da prosti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

bogdapróste interj. – Mulţumesc, să fie primit. – Var. bodaproste, bo(g)daprosti. Sl. Bogŭ da prostitĭ „Domnul să-i ierte (pe morţii tăi)”. Este formulă păstrată tradiţional de cerşetori, care se foloseşte numai pentru a mulţumi cînd se primeşte ceva de pomană. Se pare că DAR greşeşte considerînd că pui de bogdaproste „om nenorocit, prăpădit” trebuie să se înţeleagă drept „copil de cerşetor”; este mai curînd o aluzie la puii care se dădeau în dar sau ca bir mănăstirilor, şi care nu se alegeau desigur dintre cei mai graşi şi mari, cf. şi expresia echivalentă de căpătat.
(Dicţionarul etimologic român)

bogdapróste interj. (sil. -pros-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: bo bog bogd bogda bogdap

Cuvinte se termină cu literele: te ste oste roste proste