bonetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

bonetă

[Sinonime]
BONÉTĂ, bonete, s.f. 1. Acoperământ de cap confecţionat din pânză sau din stofă, fără boruri sau cozoroc, purtat de femei, de copii, de bucătari, medici, laboranţi, militari etc. 2. (În sintagma) Bonetă frigiană = un fel de căciuliţă de lână cu vârful îndoit înainte, devenită în timpul Revoluţiei Franceze (1789-1794) simbol al libertăţii. – Din fr. bonnet.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BONÉT//Ă ~e f. 1) Acoperământ pentru cap, confecţionat din pânză sau stofă, fără boruri, cu două panglici care se leagă sub bărbie. ~ de noapte. ~ pentru sugaci. 2) Tichie din pânză albă, de formă cilindrică sau conică, purtată mai ales de personalul medical şi de bucătari, în scopuri igienice. 3) Chipiu fără cozoroc, de formă lunguiaţă, purtat de militari. /<fr. bonnet
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

bonétă (bonéte), s.f. – Căciuliţă, tichie. – Var. bonet. Fr. bonnet.
(Dicţionarul etimologic român)

BONÉTĂ1 Scufie pe care o poartă mai ales copiii şi bătrânii; tichie de medic, de bucătar etc. ♦ (Mil.) Acoperământ de cap fără cozoroc. ♢ Bonetă frigiană = v. frigian. [Var. bonet s.n. / < fr. bonnet].
(Dicţionar de neologisme)

BONÉTĂ2 s.f. (Mar.) Velă ajutătoare, care se instalează numai pe vreme bună la extremitatea velelor pătrate. [Cf. engl. bonnet, fr. bonnette, it. bonnetta].
(Dicţionar de neologisme)

BONÉTĂ1 s. f. 1. scufie pe care o poartă copiii şi bătrânii; tichie. 2. (mil.) acoperământ de cap fără cozoroc. (< fr. bonnet)
(Marele dicţionar de neologisme)

BONÉTĂ2 s. f. velă îngustă, suplimentară, care se instalează numai pe vreme bună la extremitatea velelor pătrate. (< fr. bonnette)
(Marele dicţionar de neologisme)

bonétă (scufie, velă) s. f., pl. bonéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BONÉTĂ s. 1. v. boneţică. 2. v. tichie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bo bon bone bonet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta neta oneta