boxa dex - definiţie, sinonime, conjugare
BÓXĂ, boxe, s.f. 1. Despărţitură, compartiment de dimensiuni reduse, în interiorul unui local, al unei încăperi, al unei case (pentru acuzaţi la tribunal, pentru o masă separată la restaurant etc.). ♦ Despărţitură într-un grajd, făcută pentru un singur animal. ♦ Compartiment amenajat la malul unei ape, care serveşte la parcarea ambarcaţiilor cu motor. ♦ Ladă care serveşte la încărcarea şi la descărcarea animalelor (de) pe o navă. 2. (Fam.) Incintă acustică. – Din fr. box.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica boxul1, a lupta după regulile boxului1. ♦ Tranz. (Fam.) A lovi cu pumnii ca la box. – Din fr. boxer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BÓX//Ă ~e f. Compartiment de dimensiuni reduse îngrădit sau izolat în interiorul unui local. /<fr. boxe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A BOX//Á ~éz 1. intranz. 1) A practica boxul. 2) A fi angajat într-o luptă de box. 2. tranz. fam. A lovi cu pumnii ca la box. /<fr. boxer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BÓXĂ s.f. Compartiment în interiorul unei construcţii, al unui local, al unei încăperi etc.; (spec.) despărţitură într-un grajd etc. pentru un singur animal. ♦ (Mar.) Ladă care serveşte la încărcarea şi descărcarea animalelor pe o navă. [< engl., fr. box].
(Dicţionar de neologisme)

BOXÁ1 vb. I. intr. A practica boxul. ♦ tr., refl. (Fam.) A (se) bate, a (se) lovi cu lovituri de pumni (ca la box). [< fr. boxer].
(Dicţionar de neologisme)

BOXÁ2 vb. I. tr. A împărţi o încăpere în boxe. [< boxă].
(Dicţionar de neologisme)

BÓXĂ s. f. 1. compartiment în interiorul unei construcţii, al unui local, al unei încăperi. ♢ parte dintr-o sală de tribunal, în care iau loc acuzaţii în cursul proceselor. ♢ despărţitură într-un grajd. ♢ compartiment la malul unei ape pentru parcarea ambarcaţiilor cu motor. 2. loc de refugiu pe marginea pistei de curse automobilistice pentru repararea rapidă a maşinilor. 3. ladă care serveşte la încărcarea-descărcarea animalelor pe o navă. 4. incintă acustică. (< fr. box)
(Marele dicţionar de neologisme)

BOXÁ1 vb. I. intr. a practica boxul1 (1). II. tr. (fam.) a lovi cu pumnii (ca la box). (< fr. boxer)
(Marele dicţionar de neologisme)

BOXÁ2 vb. tr. a împărţi o încăpere în boxe. (< boxă)
(Marele dicţionar de neologisme)

bóxă s. f., g.-d. art. bóxei; pl. bóxe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

boxá vb., ind. prez. 1 sg. boxéz, 3 sg. şi pl. boxeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BOXÁ vb. (SPORT) (rar) a pugila.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bo box

Cuvinte se termină cu literele: xa oxa