boxe dex - definiţie, sinonime, conjugare

boxe

boxă boxe
BÓXĂ, boxe, s.f. 1. Despărţitură, compartiment de dimensiuni reduse, în interiorul unui local, al unei încăperi, al unei case (pentru acuzaţi la tribunal, pentru o masă separată la restaurant etc.). ♦ Despărţitură într-un grajd, făcută pentru un singur animal. ♦ Compartiment amenajat la malul unei ape, care serveşte la parcarea ambarcaţiilor cu motor. ♦ Ladă care serveşte la încărcarea şi la descărcarea animalelor (de) pe o navă. 2. (Fam.) Incintă acustică. – Din fr. box.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BÓX//Ă ~e f. Compartiment de dimensiuni reduse îngrădit sau izolat în interiorul unui local. /<fr. boxe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BÓXĂ s.f. Compartiment în interiorul unei construcţii, al unui local, al unei încăperi etc.; (spec.) despărţitură într-un grajd etc. pentru un singur animal. ♦ (Mar.) Ladă care serveşte la încărcarea şi descărcarea animalelor pe o navă. [< engl., fr. box].
(Dicţionar de neologisme)

BÓXĂ s. f. 1. compartiment în interiorul unei construcţii, al unui local, al unei încăperi. ♢ parte dintr-o sală de tribunal, în care iau loc acuzaţii în cursul proceselor. ♢ despărţitură într-un grajd. ♢ compartiment la malul unei ape pentru parcarea ambarcaţiilor cu motor. 2. loc de refugiu pe marginea pistei de curse automobilistice pentru repararea rapidă a maşinilor. 3. ladă care serveşte la încărcarea-descărcarea animalelor pe o navă. 4. incintă acustică. (< fr. box)
(Marele dicţionar de neologisme)

boxe s.f. pl. sâni de femeie. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

bóxă s. f., g.-d. art. bóxei; pl. bóxe
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: bo box

Cuvinte se termină cu literele: xe oxe