bridă dex - definiţie, sinonime, conjugare

bridă

[Sinonime]
BRÍDĂ, bride, s.f. 1. Gaică prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. 2. Piesă metalică în formă de „U”, care face legătura între arcuri şi osii. ♦ Piesă metalică în forma unei coroane circulare, care se aplică pe tuburi, la îmbinarea lor; marginea răsfrântă a capetelor tuburilor, servind la îmbinarea acestora. 3. (Med.) Aderenţă (1). – Din fr. bride.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BRÍD//Ă ~e f. 1) Bentiţă (din stofă sau din aţă) prin care se trece cordonul sau cingătoarea. 2) tehn. Piesă metalică de formă circulară, folosită pentru solidarizarea unor piese. /<fr. bride
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BRÍDĂ s.f. 1. Gaică de stofă, de aţă etc. prin care se trece cordonul. 2. Piesă metalică care leagă arcurile de osii. ♦ Coroană metalică servind la îmbinarea tuburilor. 3. Mănunchi de fibre conjunctive, format în organism ca urmare a unui proces inflamator. V. aderenţă. [< fr. bride].
(Dicţionar de neologisme)

BRÍDĂ s. f. 1. gaică de stofă, de aţă etc. prin care se trece cordonul. 2. piesă metalică care leagă arcurile de osii. 3. legătură din (sârmă de) oţel pentru solidarizarea unor piese asamblate. ♢ coroană metalică la îmbinarea tuburilor. 4. mănunchi de fibre conjunctive, format în organism ca urmare a unui proces inflamator; aderenţă. (< fr. bride)
(Marele dicţionar de neologisme)

brídă s. f., g.-d. art. brídei; pl. bríde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BRÍDĂ s. 1. (TEHN.) flanşă. (~ pentru solidarizarea unor piese.) 2. v. aderenţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: br bri brid

Cuvinte se termină cu literele: da ida rida