brigadă dex - definiţie, sinonime, conjugare

brigadă

[Sinonime]
BRIGÁDĂ, brigăzi, s.f. 1. Mare unitate militară, formată dintr-un număr variabil de regimente, batalioane şi divizioane. 2. Formaţie (stabilă) de lucru, compusă din muncitori organizaţi adesea pe echipe şi pe schimburi sau pe faze de operaţie, în vederea îndeplinirii unei sarcini de producţie. 3. (În sintagma) Brigadă silvică = subunitate silvică formată din unul sau din mai multe cantoane, şi condusă de un brigadier silvic. 4. (Ieşit din uz; în sintagma) Brigadă artistică = colectiv în cadrul mişcării artistice de amatori, care prezenta programe artistice (scurte) inspirate din viaţa colectivului din care făcea parte. – Din fr. brigade, rus. brigada.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BRIG//ÁDĂ ~ăzi f. 1) Formaţie militară amplă, superioară regimentului. 2) Formaţie de lucru, compusă, în special, din muncitori sau din ţărani, adesea împărţiţi în echipe, în vederea realizării anumitor sarcini de producţie. ♢ ~ silvică subunitate a ocolului silvic, care îngrijeşte anumite suprafeţe de pădure. [G.-D. brigăzii] /<fr. brigade, rus. brigada
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

brigádă (brigắzi), s.f. – 1. Mare unitate militară. – 2. Formaţie de lucru pe schimburi sau pe faze. – Fr. brigade. – Der. brigadier (înv., brigadir, bragadir), s.m. (general de brigadă; în armată, grad inferior), din fr. brigadier.
(Dicţionarul etimologic român)

BRIGÁDĂ s.f. 1. Echipă organizată pentru anumite sarcini de producţie. ♢ (Ieşit din uz) Brigadă artistică (de agitaţie) = echipă artistică de amatori (care, în programe scurte, îşi propuneau să facă agitaţie politică în jurul problemelor importante din viaţa unei colectivităţi). 2. Unitate militară compusă din două sau trei regimente din aceeaşi armă. 3. Subunitate silvică formată din mai multe cantoane (2) şi supravegheată de un brigadier silvic. [Pl. -găzi, -gade. / < fr. brigade, rus. brigada].
(Dicţionar de neologisme)

BRIGÁDĂ s. f. 1. formaţiune (stabilă) de lucru format din muncitori, organizată pentru anumite sarcini de producţie. ♢ formaţiune de poliţie într-un anumit scop, cu un anumit profil. o ~ artistică = echipă de artişti amatori care prezintă programe scurte, inspirate din viaţa colectivului din care fac parte. 2. echipă de specialişti care controlează şi îndrumă activitatea unei instituţii, întreprinderi etc. 3. mare unitate militară din două sau trei regimente din aceeaşi armă, mai mică decât divizia. ♢ mare unitate navală din şase-nouă nave mijlocii (distrugătoare, submarine) sau două-trei nave mici (vedete) o ~ăzi internaţionale = mari unităţi militare constituite în Spania din voluntari de diferite naţionalităţi în războiul din 1936-1939. 4. subunitate silvică din mai multe cantoane (3) şi supravegheată de un brigadier (2). (< fr. brigade, rus. brigada)
(Marele dicţionar de neologisme)

brigádă s.f., g.-d. art. brigăzii; pl. brigăzi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GENERAL DE BRIGÁDĂ s. (MIL.) (înv.) brigadier.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: br bri brig briga brigad

Cuvinte se termină cu literele: da ada gada igada rigada