buși dex - definiţie, sinonime, conjugare
BUŞI1 s.m. pl. (În expr.) În patru buşi = în patru labe. De-a buşilea = pe brânci. [Formă gramaticală: (în expr.) buşilea] – Din buşi2.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BUŞÍ2, buşesc, vb. IV. Tranz. şi intranz. A lovi (cu pumnul), a izbi. ♦ Tranz. A împinge pe cineva cu putere; a îmbrânci, a trânti. – Din bg. buşa, scr. bušiti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BUŞI ~ m. la pl. 1): În patru ~ în patru labe. 2): De-a buşilea târându-se pe brânci. /v. a buşi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A BUŞ//Í ~ésc tranz. 1) A bate îndelung şi înăbuşit cu pumnii; a buchisi. 2) fam. A izbi brusc (cu mâinile); a împinge cu putere; a îmbrânci. /<bulg. buşa, sb. bušiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

buşí (şésc, -ít), vb. – 1. a lovi cu forţă, a bate, a da pumni. – 2. A da jos, a doborî, a trînti. Sl. bušiti „a lovi” (Cihac, II, 35; Skok 72); cf. bg. buš „dau cu pumnii”, sb., cr., ceh. bušiti „a lovi”. Sl. bušiti pare a cere un *bušĭ, neconfirmat de texte. Der. buş, s.n. (pumn, în expresia de-a buşilea; înv., lovitură de pumn; joc de copii, cu pietricele; cf. mr., megl. buş „pumn”), pe care DAR pare a nu-l accepta ca deverbal de la buşi, şi pe care Giuglea, Dacor., III, 618, îl derivă de la un lat. *bysseus, din gr. βύσσος, ceea ce este puţin sau deloc probabil; buş, s.m. (Trans., ciorap de lînă), pe care Giuglea, Cercetări, 5 şi DAR, îl derivă de la lat. byssus „in” (cf. REW 1432 şi Byck-Graur 27), pare a fi desemnat la început mănuşile de casă, fără degete, caz în care ar fi acelaşi cuvînt ca cel anterior; buşeală, s.f. (bătaie, lovitură; palmă după ceafă); buşitură, s.f. (buşeală); buşai, s.n. (corecţie).
(Dicţionarul etimologic român)

buşi s. m. pl.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

buşí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. buşésc, imperf. 3 sg. buşeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. buşeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BUŞ s. v. pumn.
(Dicţionar de sinonime)

BUŞÍ vb. v. ghionti, izbi, îmboldi, îmbrânci, împinge, înghionti, trânti.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bu bus

Cuvinte se termină cu literele: si usi