bugetar dex - definiţie, sinonime, conjugare

bugetar

BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj. Care aparţine bugetului1, privitor la buget1, prevăzut în buget1, de buget 1.Instituţie bugetară = instituţie ale cărei cheltuieli sunt acoperite în întregime sau parţial de la buget1. An (sau exerciţiu) bugetar = perioadă de timp (de un an) pentru care se întocmeşte şi se execută bugetul1 unui stat. [Var.: (rar) budgetár, -ă adj.] – Din fr. budgétaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BUGETÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de buget; propriu bugetului. 2) Care se conţine în buget; prevăzut de buget. ♢ An (sau exerciţiu) ~ perioadă (de un an), în care se efectuează operaţiile prevăzute într-un buget. Instituţie ~ă instituţie întreţinută de stat, care îşi varsă integral veniturile în bugetul statului. /<fr. budgétaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BUGETÁR, -Ă adj. Referitor la buget, din (sau de) buget. ♢ Instituţie bugetară = instituţie ale cărei venituri se varsă integral în buget; an (exerciţiu) bugetar = perioadă de un an în care se desfăşoară operaţiile de executare a bugetului statului. [Cf. fr. budgétaire].
(Dicţionar de neologisme)

BUGETÁR, -Ă adj. referitor la buget, din (de) buget. o instituţie ~ă = instituţie ale cărei venituri se varsă integral în buget; exerciţiu ~ = perioadă de executare a bugetului statului. (< fr. budgétaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

bugetár adj. m., pl. bugetári; f. sg. bugetáră, pl. bugetáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: bu bug buge buget bugeta

Cuvinte se termină cu literele: ar tar etar getar ugetar