bujie dex - definiţie, sinonime, conjugare

bujie

BUJÍE, bujii, s.f. Piesă prevăzută cu doi electrozi între care se produce scânteia electrică necesară aprinderii amestecului carburant din motoarele cu explozie. – Din fr. bougie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BUJÍ//E ~i f. 1) Dispozitiv al unui motor cu explozie, prevăzut cu doi electrozi, între care se produce scânteia electrică necesară pentru aprinderea amestecului carburant din cilindru. 2) Preparat farmaceutic în formă de cartuş, din unt de cacao, în care se încorporează substanţa activă. [Art. bujia; G.-D. bujiei; Sil. -ji-e] /<fr. bougie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BUJÍE s.f. 1. Dispozitiv de producere a scânteii electrice pentru aprinderea carburantului motoarelor cu explozie. 2. Preparat farmaceutic, din unt de cacao, în formă de cartuş, în care se încorporează substanţa activă. 3. Tijă flexibilă sau rigidă, folosită ca sondă în chirurgie. [Gen. -iei. / < fr. bougie].
(Dicţionar de neologisme)

BUJÍE s. f. 1. dispozitiv de producere a scânteii electrice pentru aprinderea amestecului carburant din cilindrii motoarelor cu ardere internă. 2. preparat farmaceutic, din unt de cacao, în formă de cartuş, în care se încorporează substanţa activă. 3. tijă flexibilă sau rigidă, ca sondă în chirurgie. (< fr. bougie)
(Marele dicţionar de neologisme)

bujíe s. f., art. bujía, g.-d. art. bujíei; pl. bujíi, art. bujíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: bu buj buji

Cuvinte se termină cu literele: ie jie ujie