burlan dex - definiţie, sinonime, conjugare

burlan

[Sinonime]
BURLÁN, burlane, s.n. Tub de tinichea, de fontă etc. prin care se scurge apa de la jgheaburile acoperişului. ♦ Jgheab prin care se scurge apa dintr-un izvor, dintr-o cişmea etc. ♦ Tub cilindric de tinichea sau de olane, prin care trece fumul din sobă în coş; urloi. ♦ Tub de beton, de fontă etc. din care se fac canale, utilaje pentru exploatarea minieră etc. – Cf. tc. b o r u.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BURLÁN ~e n. 1) Tub de tinichea, prin care se scurge apa de ploaie de pe acoperişurile caselor. 2) Tub (de tinichea sau de olane) prin care trece fumul din sobă spre coş. 3) rar Ţeavă prin care se scurge apa dintr-un izvor; şipot; ţurloi. 4) Tub din materiale de mare rezistenţă (oţel, fontă, beton) care se introduce în găurile sondelor pentru susţinerea pereţilor acestora. /cf. turc. buru
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

burlán (burláne), s.n. – 1. Tub, conductă, jgheab. – 2. (Arg.) Pantaloni. Origine obscură. Pare var. de la gîrlan, cu schimbarea iniţialei ca la gîtlan-bîtlan. – Der. burloi, s.n. (canal de scurgere).
(Dicţionarul etimologic român)

a avea burlanul acordeon expr. a avea pantalonii şifonaţi (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

burlán s. n., pl. burláne
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
BURLÁN s. (înv. şi reg.) sulinar, (reg.) urloi, (Transilv.) cetârnă, (Olt., Ban. şi Transilv.) dudă. (~ pentru apa de ploaie.)
(Dicţionar de sinonime)

BURLÁN s. v. jgheab, lăptoc, scoc, uluc.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bu bur burl burla

Cuvinte se termină cu literele: an lan rlan urlan