burzuluit dex - definiţie, sinonime, conjugare
BURZULUÍ, burzuluiesc, vb. IV. Refl. 1. A se mânia brusc; a se răsti (la cineva); a se bursuca. ♦ Fig. (Despre vreme) A se schimba în rău. ♦ Refl. şi tranz. fact. (Înv.) A (se) răscula, a (se) răzvrăti. 2. (Despre păr) A se zbârli. ♢ Expr. (Tranz.; fam.) A-şi burzului creasta = a se grozăvi, a se îngâmfa. – Din magh. borzolni.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BURZULUÍT, -Ă, burzuluiţi, -te, adj. 1. Mânios, supărat, enervat. ♦ (Înv.) Revoltat, răsculat. 2. (Despre păr) Zbârlit. – V. burzului.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A BURZULU//Í ~iésc tranz. A face să se burzuluiască. /<ung. borzolni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE BURZULU//Í mă ~iésc intranz. 1) înv. A se ridica la luptă (împotriva nedreptăţilor sociale şi economice); a face răscoală; a se răscula; a se răzvrăti; a se revolta. 2) pop. A se mânia brusc. 3) pop. (despre timp) A se schimba în rău; a deveni nefavorabil; a se strica. 4) pop. (despre păr) A se face vâlvoi; a se zbârli; a se ciufuli. /<ung. borzolni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

burzuluí (-uésc, -ít), vb. – 1. (Rar) A zbîrli, a ciufuli. – 2. A se răscula, a se răzvrăti, a se ridica. Mag. borzolni „a zbîrli” (DAR), poate contaminat cu pol. burzyć „a tulbura”, burzić się „a se răscula” (Cihac, II, 35). – Der. burzuluială, s.f. (răscoală, rebeliune); burzuluitor, adj. (înv., aţîţător; revoltător, scandalos).
(Dicţionarul etimologic român)

a-şi burzului creasta expr. a se grozăvi, a se lăuda. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

burzuluí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. burzuluiésc, imperf. 3 sg. burzuluiá; conj. prez. 3 sg. şi pl. burzuluiáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BURZULUÍ vb. v. ciufuli, înfuria, mânia, răcni, răscula, răsti, răzvrăti, revolta, ridica, striga, supăra, ţipa, urla, zbiera, zbârli.
(Dicţionar de sinonime)

BURZULUÍT adj. v. ciufulit, deranjat, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, neîngrijit, pornit, su-părat, vâlvoi, zbârlit.
(Dicţionar de sinonime)

BURZULUÍT adj., s. v. răsculat, răzvrătit, rebel, revoltat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bu bur burz burzu burzul

Cuvinte se termină cu literele: it uit luit uluit zuluit