butelie dex - definiţie, sinonime, conjugare

butelie

[Sinonime]
BUTÉLIE, butelii, s.f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea şi transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ♢ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BUTÉLI//E ~i f. 1) Vas (de sticlă, metal sau material plastic), de diferite forme, mai ales cilindrică, folosit pentru păstrarea şi transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. 2) Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oţel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate. 3) Conţinutul unor asemenea recipiente. [Art. butelia; G.-D. buteliei; Sil. -li-e] /<fr. bouteille
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

butélie (butélii), s.f. – Sticlă. – Var. butelcă, (Trans., rar) botolcă. Fr. bouteille; var. prin intermed. pol. butelka, rus. butylka.
(Dicţionarul etimologic român)

BUTÉLIE s.f. 1. (Tehn.) Recipient cilindric de oţel în care se păstrează gaze comprimate. ♢ (Fiz.) Butelie de Leyda = condensator electric de formă cilindrică, construit prima dată în 1746 de trei savanţi olandezi. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. [Gen. -iei. / < fr. bouteille].
(Dicţionar de neologisme)

BUTÉLIE s. f. 1. recipient cilindric de oţel în care se păstrează gaze comprimate. o ~ de Leyda = condensator electric de formă cilindrică. 2. (arheol.) vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide. (după fr. bouteille)
(Marele dicţionar de neologisme)

butélie s. f. (sil. -li-e), art. butélia (sil. -li-a), g.-d. art. butéliei; pl. butélii, art. butéliile (sil. -li-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BUTÉLIE s. v. sticlă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bu but bute butel buteli

Cuvinte se termină cu literele: ie lie elie telie utelie