buton dex - definiţie, sinonime, conjugare
BUTÓN, (1) butoane, s.n., (2) butoni, s.m. 1. S.n. Piesă mică, în formă de disc, care, prin apăsare sau învârtire, asigură un contact electric sau o acţiune mecanică. ♦ Fus legat cu un capăt de corpul unei piese care efectuează o mişcare circulară, situat excentric faţă de axa de rotaţie a acesteia. 2. S.m. Un fel de nasture mobil din metal, sidef sau alte materiale cu care se încheie gulerele, manşetele etc. ♦ Capsă (1). – Din fr. bouton.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BUT//ÓN1 ~oáne n. Piesă de forma unui disc mic, care, fiind apăsat sau învârtit, asigură contactul pentru un circuit electric sau declanşează o acţiune mecanică. /<fr. bouton
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BUTÓN2 ~i m. Piesă vestimentară mică, de obicei rotundă (din metal, sidef, mase plastice etc.), având funcţie decorativă sau servind la asamblarea părţilor îmbrăcămintei (încheierea manşetelor la cămăşile bărbăteşti sau la bluze, a gulerelor etc.). /<fr. bouton
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BUTÓN s.n. 1. Piesă care, prin apăsare, transmite comanda pentru o acţiune mecanică sau electrică. ♦ Fus încastrat cu un capăt în corpul unei piese în mişcare circulară, excentric faţă de axa de rotaţie a acesteia, care serveşte ca legătură de articulaţie într-un mecanism. 2. Mică papulă, bubuliţă pe piele. // s.m. Nasture mobil cu care se încheie gulerul, manşetele etc. ♦ Capsă (1). [Pl. -oane, (s.m.) -oni. / < fr. bouton].
(Dicţionar de neologisme)

BUTÓN I. s. n. 1. piesă care, prin apăsare, transmite o comandă mecanică sau electrică. 2. fus încastrat cu un capăt în corpul unei piese în mişcare circulară, excentric faţă de axa de rotaţie a acesteia, ca legătură de articulaţie într-un mecanism. 3. mică papulă, bubuliţă de piele. II. s. m. 1. nasture mobil. ♢ capsă (1). 2. motiv decorativ, în relief, de forma unei proeminenţe rotunjite. (< fr. bouton)
(Marele dicţionar de neologisme)

buton, butoane s.n. (intl.) cuţit cu buton. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

butón (nasture) s. m., pl. butóni
(Dicţionar ortografic al limbii române)

butón (comutator) s. n., pl. butoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BUTÓN s. capsă. (Un ~ la mănuşă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: bu but buto

Cuvinte se termină cu literele: on ton uton