cârd dex - definiţie, sinonime, conjugare
CÂRD, cârduri, s.n. 1. Grup mare de animale mamifere, de păsări, de peşti de acelaşi fel, care se află împreună. 2. (De obicei peior.) Ceată (mare) de oameni. ♢ Expr. A se pune (sau a intra) în cârd cu cineva = a se asocia, a se întovărăşi cu cineva (în vederea unor acţiuni reprobabile). 3. (Fam.) Mulţime, şir (de ani, de zile). ♢ Loc. adv. De (la) un cârd de vreme = de un timp încoace. Un cârd de ani = foarte mulţi ani. – Din scr. krd.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CÂRD ~uri n. 1) Grup mare de animale (de păsări, de peşti) de acelaşi fel care umblă împreună. 2) Grup de oameni adunaţi la un loc sau care merg împreună; ceată; droaie. ♢ A intra (sau a se pune) în ~ cu cineva a se întovărăşi cu cineva. 3) Timp nedelimitat; multă vreme. De un ~ de ani. /<sb. krd
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cîrd (cấrduri), s.n. – 1. Grup de animale de acelaşi fel, turmă, mulţime. – 2. Ceată mare de oameni, mulţime. – 3. Zbor. – Mr. (gîrdel’u), megl. cărd. Sb. krd (Miklosich, Slaw. Elem., 26; Cihac, II, 42; Conev 57), din sl. krŭdo; cf. bg. kŭrd, cr. kèrd, slov. kèrdelo (cf. mr.), rut. kerd, kyrd. – Der. cîrdui (var. încîrdui), vb. (a orîndui, a aranja, a pune în ordine; a forma un şir, a se pune la rînd; a se asocia, a se împrieteni); încîrdoşi (var. încordoşa), vb. (a face companie, a însoţi).
(Dicţionarul etimologic român)

-CARD Element secund de compunere savantă cu semnificaţia „(în legătură cu) inima, cord”. [< fr. -carde].
(Dicţionar de neologisme)

CARD1 s. n. tip de cartelă magnetică prin care se pot face plăţi cu mijloace electronice. (< engl. card)
(Marele dicţionar de neologisme)

-CÁRD2 elem. cardi(o)-.
(Marele dicţionar de neologisme)

CARD, carduri, s.n. Instrument bancar de forma unei cartele magnetice prin care clienţii au acces la contul propriu, atunci când utilizează bancomatul; carte de credit; carte de debit; cartelă. – Din engl. card.
(Alte dicţionare)

cârd s. n., pl. cârduri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

card s. n., pl. cárduri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CÂRD s. 1. v. ciopor. 2. v. stol. 3. v. ceată.
(Dicţionar de sinonime)

CÂRD s. v. cireadă, grămadă, mulţime, şir, turmă.
(Dicţionar de sinonime)

PIŢIGOI-DE-CÂRD s. v. piţigoi-codat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca car

Cuvinte se termină cu literele: rd ard