cabla dex - definiţie, sinonime, conjugare
CABLÁ, cablez. vb. I. Tranz. 1. A confecţiona un cablu prin răsucirea sau împletirea firelor în mănunchiuri şi unirea mănunchiurilor între ele. 2. A aşeza, a instala cabluri de telecomunicaţii. ♦ A face legătura (unui bloc, unei case etc.) cu un cablu de telecomunicaţii. – Din fr. câbler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CABL//Á ~éz tranz. 1) (locuinţe, instituţii etc.) A prevedea cu cabluri (de telecomunicaţii); a face legătura cu un cablu de telecomunicaţii. 2) (fire metalice) A asambla prin răsucire sau împletire într-un singur cablu; a transforma în cablu, răsucind sau împletind. /< fr. câbler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cîblă (-le), s.f. – Vadră, măsură de capacitate pentru grîne, folosită în Mold. (sec. XV-XVIII) şi egală cu o găleată sau patru ferdele. Sl. kŭbilŭ, din germ. Kübel (DAR). – Der. cîbărit, s.n. (dijmă în cereale şi fructe).
(Dicţionarul etimologic român)

CABLÁ vb. I. tr. A instala cabluri de telecomunicaţii. ♦ A face legătura (unui bloc, unei case etc.) cu un cablu de telecomunicaţii. [< fr. câbler].
(Dicţionar de neologisme)

CABLÁ vb. tr. 1. a instala cabluri de telecomunicaţii; a conecta la o reţea electrică, telefonică, tv. 2. a răsuci un ansamblu de fire de sârmă pentru a forma un cablu. (< fr. câbler)
(Marele dicţionar de neologisme)

cablá vb. (sil. -bla), ind. prez. 1 sg. cabléz, 3 sg. şi pl. cableáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cáblă, cáble, s.f. (reg.) măsură pentru cereale şi poame, corespunzătoare unei găleţi; baniţă.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)


Cuvinte care încep cu literele: ca cab cabl

Cuvinte se termină cu literele: la bla abla