cactus dex - definiţie, sinonime, conjugare

cactus

CÁCTUS, cactuşi, s.m. Nume dat mai multor specii de plante din familia cacteelor, cultivate la noi ca plante ornamentale. – Din fr. cactus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CÁCTU//S ~şi m. Plantă exotică, adaptată la secetă, cu tulpina cărnoasă şi grasă, plină cu suc apos sau lăptos, şi cu frunze în formă de spini, cultivată la noi ca plantă ornamentală. /<fr. cactus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CÁCTUS s.m. Nume dat unor plante exotice, cu tulpina cărnoasă şi ţepoasă, cultivate şi la noi ca plante ornamentale. [< fr. cactus, cf. gr. kaktos – plantă spinoasă].
(Dicţionar de neologisme)

CÁCTUS s. m. plantă tropicală cu tulpina cărnoasă, cu frunze în formă de ţepi şi flori mari, divers colorate. (< fr. cactus, gr. kaktos)
(Marele dicţionar de neologisme)

cáctus s. m., pl. cáctuşi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

FRUCT DE CACTUS s.n. Fructul unei specii de cactus, originar din America (Opuntia ficus-indica), numit şi smochină indiană (engl. Indian fig), de culoare verzuie, galbenă sau roşie-oranj, acoperit de ţepi (îndepărtate înainte de comercializare), având miezul roşcat, dulce, cu aromă de pere şi pepene; înainte de consum se curăţă de coajă cu mare atenţie pentru a evita înţepăturile (pericol de infecţie), iar miezul se consumă natur, în salate de fructe şi sorbeturi, dar mai ales fiert în compoturi, marmelade şi sosuri.
(Dicţionar gastronomic explicativ)


Cuvinte care încep cu literele: ca cac cact cactu

Cuvinte se termină cu literele: us tus ctus actus