calaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

calaj

[Sinonime]
CALÁJ, calaje, s.n. Imobilizare a unui organ de maşină. 2. Aşezare la orizontală a suportului unui aparat topografic de vizare. 3. Mod de aşezare a aripii sau a ampenajului faţă de fuzelajul unui avion. 4. Adîncime la care se scufundă în apă o navă. 5. Postament de grinzi de pe o cală1 (2), pe care se fixează navele în timpul construcţiei sau reparaţiilor. – Din fr. calage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CALÁJ ~e n. 1) Potrivire şi fixare a unui organ sau a unei piese de maşină. 2) Aşezare la orizontală a suportului unui aparat topografic de vizare. 3) Postament de grinzi pe care se sprijină navele în timpul construcţiei sau al reparaţiei. 4) Adâncime la care se cufundă în apă o navă în raport cu linia de plutire; pescaj. /< fr. calage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CALÁJ s.n. I. 1. Imobilizare a unui organ de maşină. 2. Aşezare la orizontală a suportului unui aparat topografic de vizare. 3. Mod de aşezare a aripii sau a ampenajelor faţă de fuzelajul unui avion. II. 1. Postament de grinzi de lemn pe care stau navele în cală. 2. Adâncime la care se cufundă în apă o navă. V. pescaj. [Cf. fr. calage].
(Dicţionar de neologisme)

CALÁJ s. n. 1. calare. 2. mod de aşezare a aripii sau ampenajelor faţă de fuzelajul unui avion. 3. postament de grinzi de lemn pe care stau navele în cală. 4. adâncime la care se cufundă în apă o navă. (< fr. calage)
(Marele dicţionar de neologisme)

caláj s. n., pl. caláje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CALÁJ s. v. pescaj.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca cal cala

Cuvinte se termină cu literele: aj laj alaj