calandru dex - definiţie, sinonime, conjugare

calandru

CALÁNDRU, calandre, s.n. 1. Maşină de finisat sau de apretat ţesăturile prin presare la cald. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief a matriţelor (de stereotipie) şi pentru satinarea hârtiei. – Din fr. calandre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CALÁNDR//U ~e n. 1) Maşină cu cilindri rotitori prin care se trece un material flexibil pentru a-l subţia, a-l netezi, a-l imprima. 2) tipogr. Presă pentru imprimarea în relief a matriţelor (de stereotipie) şi pentru satinarea hârtiei. /<fr. calandre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CALÁNDRU s.n. 1. Maşină cu mai mulţi cilindri metalici rotitori, prin care trece şi este presat un material. 2. Presă cu cilindru folosită în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matriţelor de stereotipie. [< fr. calandre].
(Dicţionar de neologisme)

CALÁNDRU s. n. 1. maşină cu mai mulţi cilindri metalici rotitori, prin care trece şi este presat un material. 2. presă cu cilindri în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matriţelor de stereotipie. (< fr. calandre)
(Marele dicţionar de neologisme)

CALÁNDRU, calandre, s.n. Element frontal al unei caroserii auto, plasat între faruri şi prevăzut cu prize de aer, prin care se facilitează răcirea motorului şi care contribuie, totodată, la personalizarea diverselor modele de automobile. La unele caroserii, calandrul este integrat în capota faţă. Mai este cunoscut şi sub denumirea de grilă radiator, datorită faptului că, în general, în spatele acestuia este plasat radiatorul de răcire a motorului, asigurându-se astfel un schimb mai eficient de căldură. – Din fr. calandre.
(Alte dicţionare)

calándru s. n., art. calándrul; pl. calándre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ca cal cala calan caland

Cuvinte se termină cu literele: ru dru ndru andru landru