calorie dex - definiţie, sinonime, conjugare

calorie

[Sinonime]
CALORÍE, calorii, s.f. Unitate de măsură egală cu cantitatea de căldură care ridică temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5 la 20,5 °C; unitate de măsură care indică valoarea energetică a unui aliment. ♢ (Fiz.) Calorie mare = kilocalorie. – Din fr. calorie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CALORÍ//E ~i f. 1) fiz. Unitate de măsură a energiei termice, egală cu căldura necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5° la 20,5°C la presiune normală. 2) Unitate de măsură care indică energia furnizată organismului de un aliment. [Art. caloria; G.-D. caloriei; Sil. -ri-e] /<fr. calorie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CALORÍE s.f. Unitate de măsură a căldurii, reprezentând cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă cu un grad centigrad.; (curent) cantitatea de energie pe care o dezvoltă în corpul omului alimentele în procesul anabolismului. [Gen. -iei. / < fr. calorie, cf. lat. calor – căldură].
(Dicţionar de neologisme)

CALORÍE s. f. unitate de măsură a căldurii, cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă distilată cu un grad centigrad; unitate de măsură a energiei pe care o dezvoltă în corp alimentele în procesul anabolismului. (< fr. calorie)
(Marele dicţionar de neologisme)

caloríe s. f., art. caloría, g.-d. art. caloríei; pl. caloríi, art. caloríile; simb. cal
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CALORIE MÁRE s. v. kilocalorie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca cal calo calor calori

Cuvinte se termină cu literele: ie rie orie lorie alorie