canalizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
CANALIZÁ, canalizez, vb. I. Tranz. 1. A îndrepta cursul unei ape pe un canal (1). ♦ Fig. A dirija o acţiune într-un anumit sens. 2. A dota o localitate, un teren, un sistem tehnic etc. cu canale de scurgere. – Din fr. canaliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CANALIZÁRE, canalizări, s.f. Acţiunea de a canaliza şi rezultatul ei. ♦ Ansamblu de lucrări tehnice executate pentru colectarea, epurarea şi evacuarea apei întrebuinţate într-o localitate, într-un sistem tehnic, pe un teren etc., sau a apei de ploaie, în vederea păstrării salubrităţii solului şi a aerului; canalizaţie. – V. canaliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CANALIZ//Á ~éz tranz. 1) (cursuri de apă) A îndrepta pe un canal. 2) (localităţi, terenuri etc.) A înzestra cu canalizaţie. 3) fig. (acţiuni, activităţi) A orienta într-o anumită direcţie. /<fr. canaliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CANALIZÁ vb. I. tr. 1. A îndrepta (o parte dintre) apele unui râu pe o albie artificială, destinată navigaţiei, irigării etc. 2. (Fig.) A îndrepta ceva într-un anumit sens, în vederea unui scop anumit. 3. A înzestra (un oraş, o construcţie etc.) cu canale de scurgere pentru evacuarea apelor uzate. [< fr. canaliser].
(Dicţionar de neologisme)

CANALIZÁRE s.f. Acţiunea de a canaliza şi rezultatul ei; canalizaţie. ♦ Totalitatea lucrărilor tehnice executate pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate dintr-un oraş sau dintr-un centru industrial. ♦ Deschidere a unui vas anatomic obstruat. [< canaliza].
(Dicţionar de neologisme)

CANALIZÁ vb. tr. 1. a îndrepta apele unui râu pe o albie artificială. 2. (fig.) a dirija ceva într-un anumit sens, scop. 3. a înzestra (un oraş, o construcţie etc.) cu canale de scurgere. 4. a deschide un vas anatomic obstruat. (< fr. canaliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

canalizá vb., ind. prez. 1 sg. canalizéz, 3 sg. şi pl. canalizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

canalizáre s. f., g.-d. art. canalizării; pl. canalizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CANALIZÁ vb. v. dirija, îndrepta.
(Dicţionar de sinonime)

CANALIZÁRE s. (rar) canalizaţie. (Aveţi ~ pe stradă?)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca can cana canal canali

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare lizare