candelă dex - definiţie, sinonime, conjugare

candelă

[Sinonime]
CÁNDELĂ, candele, s.f. 1. Lampă cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensităţii unui izvor de lumină. 3. Stâlp rotund de lemn, întrebuinţat pentru susţinerea bolţilor unui tunel până la turnarea betonului. – Din sl. kanŭdilo sau ngr. kandíla, (2) din fr. candela.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CÁNDEL//Ă ~e f. 1) Lampă mică cu ulei care se aprinde la icoane sau la morminte. 2) Unitate de măsură pentru intensitatea fluxului de lumină. 3) Stâlp de lemn menit să susţină bolta unui tunel până la turnarea betonului. /<sl. kanudilo, ngr. kandila
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cándelă (cándele), s.f. – 1. Lampă mică cu ulei. – 2 (Arg.) Atenţie, păzea! – Var. (înv.) candilă. – Mr. căndilă, megl. căndil’. Ngr. ϰάνδηλα sau ϰάντηλι, posibil prin intermediul sl. kanudilo (Densusianu, Rom., XXXIII, 276; Meyer 123); cf. tc. kandil, alb. kandilje, bg., sb. kandilo. Cf. candelabru, policandru. Din rom. provine săs. kandelĕ.
(Dicţionarul etimologic român)

CÁNDELĂ s.f. Unitate internaţională pentru măsurarea intensităţii fluxului luminos, egală cu a 60-a parte din intensitatea luminoasă a unui centimetru pătrat de corp absolut negru la temperatura de solidificare a platinei. [< fr., it. candela].
(Dicţionar de neologisme)

CÁNDELĂ s. f. unitate de măsură a intensităţii luminoase, a 60-a parte din intensitatea luminoasă a unui cm2 de corp absolut negru la temperatura de solidificare a platinei. (< fr., lat. candela)
(Marele dicţionar de neologisme)

cándelă s. f., g.-d. art. cándelei; pl. cándele; (unitate de măsură) simb. cd
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CÁNDELĂ s. (BIS.) (înv.) prisnă. (La icoană ardea o ~.)
(Dicţionar de sinonime)

CANDELA-CÉRULUI s. v. steaua polară.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca can cand cande candel

Cuvinte se termină cu literele: la ela dela ndela andela