candidat dex - definiţie, sinonime, conjugare
CÁNDIDA1 s.f. Gen de ciuperci care formează micelii şi produc diverse infecţii, meningită etc. (Candida). – Cuv. lat. (nume ştiinţific).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CANDIDÁ2, candidez, vb. I. Intranz. 1. A fi propus candidat în alegeri; a-şi pune candidatura într-o alegere. 2. A se prezenta la un examen. ♦ (Fam.) A aspira la un post, la un grad, la o poziţie etc. – Din candidat şi candidaturi (derivat regresiv). Cf. germ. k a n d i d i e r e n.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CANDIDÁT, -Ă, candidaţi, -te, s.m. şi f. Persoană care candidează. – Din fr. candidat, lat. candidatus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CANDID//Á ~éz intranz. 1) A fi propus candidat. 2) A-şi înainta candidatura. 3) A se prezenta la un concurs pentru a obţine un post, o funcţie. /Din candidat
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CANDIDÁ//T ~tă (~ţi, ~te) m. şi f. Persoană care participă la un concurs, în alegeri, pentru a obţine un post, un titlu etc. /<lat. candidatus, fr. candidat
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CÁNDIDA s.f. Gen de plante saprofite, care pot deveni patogene, provocând micoze; monilia. [< fr. candida, cf. lat. candidus – alb].
(Dicţionar de neologisme)

CANDIDÁ vb. I. intr. A se prezenta la un concurs pentru a ocupa un post, o funcţie etc. ♦ A fi propus candidat în alegeri; a-şi pune candidatura într-o alegere. [P.i. -dez. / < candidat].
(Dicţionar de neologisme)

CANDIDÁT, -Ă s.m. şi f. 1. Persoană care candidează (sau care este propusă) pentru a fi aleasă într-un for de conducere. ♦ Persoană care se prezintă la un examen pentru a ocupa un post etc. ♢ Candidat în ştiinţe = titlu acordat în anumite ţări la terminarea aspiranturii, după trecerea examenelor reglementare şi susţinerea unei disertaţii de specialitate. 2. (Silv.) Arbore de bună calitate care rămâne în arboret după aplicarea măsurilor de curăţire. [< fr. candidat, cf. germ. Kandidat < lat. candidatus – îmbrăcat în toga „candida”, albă, rus. kandidat].
(Dicţionar de neologisme)

CANDIDÁ1 vb. intr. a se prezenta la un concurs pentru a ocupa un post, o funcţie. ♢ a fi propus, a-şi pune candidatura în alegeri. (< candidat)
(Marele dicţionar de neologisme)

CÁNDIDA2 s. f. gen de ciuperci care pot deveni patogene, provocând micoze; monilia. (< fr., lat. candida)
(Marele dicţionar de neologisme)

CANDIDÁT, -Ă s. m. f. 1. cel care candidează. 2. (silv.) arbore de bună calitate care rămâne în arboret după aplicarea măsurilor de curăţire. (< fr. candidat, lat. candidatus)
(Marele dicţionar de neologisme)

cándida (bot.) s. f.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

candidá vb., ind. prez. 1 sg. candidéz, 3 sg. şi pl. candideáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

candidát s. m., pl. candidáţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CANDIDÁ vb. a concura, (rar) a compeţi, (înv.) a concurge. (~ la un post.)
(Dicţionar de sinonime)

CANDIDÁT s. 1. competitor, concurent. (Sunt mulţi ~ţi la postul de ...) 2. v. pretendent.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca can cand candi candid

Cuvinte se termină cu literele: at dat idat didat ndidat