capota dex - definiţie, sinonime, conjugare
CAPÓTĂ, capote, s.f. 1. Îmbrăcăminte din tablă sau din alt material cu care se acoperă un sistem tehnic în vederea protejării lui. 2. Acoperiş pliabil al unui autovehicul. – Din fr. capote.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CAPOTÁ, capotez, vb. I. Intranz. (Despre autovehicule) A se răsturna, dându-se peste cap prin ridicarea părţii din spate; (despre avioane) a se prăbuşi, intrând cu botul în pământ. – Din fr. capoter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CAPÓT//Ă ~e f. 1) Capac care acoperă şi protejează motorul la automobile. 2) Acoperiş pliabil pentru autovehicule. 3) Învelitoare pentru angrenaje în vederea protejării lor. /<fr. capote
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CAPOT//Á pers. 3 ~eáză intranz. 1) (despre automobile) A se accidenta, răsturnându-se peste capotă. 2) (despre avioane) A se prăbuşi, intrând cu partea anterioară în pământ. /<fr. capoter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CAPÓTĂ s.f. Acoperiş (pliabil) al unui vehicul făcut din pânză, din piele etc. ♦ Înveliş de tablă care acoperă şi protejează motorul unui automobil. ♦ Învelitoare (de pânză sau de alt material) a unor angrenaje. [< fr. capote].
(Dicţionar de neologisme)

CAPOTÁ vb. I intr. (Despre autovehicule, avioane etc) A se da peste cap, a se răsturna (intrând cu partea din faţă în pământ). [< fr. capoter].
(Dicţionar de neologisme)

CAPÓTĂ s. f. acoperiş pliabil, rabatabil din pânză, piele etc., pentru protejarea unei maşini, a unui aparat. (< fr. capote)
(Marele dicţionar de neologisme)

CAPOTÁ vb. intr. 1. (despre autovehicule) a se răsturna, dându-se peste cap; (despre avioane) a se prăbuşi, cu botul în pământ. 2. (fig.) a suferi un eşec. (< fr. capoter)
(Marele dicţionar de neologisme)

capótă s. f., pl. capóte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

capotá vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. capoteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ca cap capo capot

Cuvinte se termină cu literele: ta ota pota apota