capsa dex - definiţie, sinonime, conjugare
CÁPSĂ, capse, s.f. 1. Dispozitiv de metal utilizat la legarea unor hârtii, la consolidarea unei butoniere, la încheierea unor obiecte de îmbrăcăminte etc.; buton (2). 2. Mic căpăcel sau tub metalic umplut cu o materie explozivă, folosit la armele de foc, în mine etc. pentru a provoca explozia unei încărcături. ♢ Expr. (Fam.) A fi cu capsa pusă = a fi gata de ceartă, pus pe ceartă, nervos. 3. Capsulă (4). 4. (Elt.) Rondelă metalică izolată de soclul becului, care face legătura cu unul dintre capetele filamentului. – Din lat. capsa, germ. Kapsel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CAPSÁ, capsez, vb. I. Tranz. 1. A prinde ceva cu ajutorul unor capse. 2. A echipa, a prevedea cu o capsă. – Din capsă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CÁPS//Ă ~e f. 1) Dispozitiv alcătuit din piese care se îmbucă una în alta, utilizat la încheierea unor obiecte de îmbrăcăminte. 2) Inel de metal cu care se întăresc marginile unei găuri pentru şireturi. 3) Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături explozive. ~ detonantă. 4) Piesă din sârmă răsucită care serveşte la fixarea mai multor hârtii împreună. 5) el. Rondelă izolată de soclul becului, care face legătura cu unul dintre capetele filamentului. /<lat. capsa, germ. Kapsel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CAPS//Á ~éz tranz. 1) (obiecte, foi) A prinde cu o capsă. 2) (cartuşe) A prevedea cu o capsă. /Din capsă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cápsă (cápse), s.f. – 1. Căpăcel metalic umplut cu materie explozivă, la armele de foc. – 2. Capsulă, capac metalic. – 3. Buton de presiune. – Germ. Kapsel (DAR) sau ngr. ϰάψα, din lat. capsa. – Der. capsa, vb. (a prinde cu capse); capsălar, s.n. (înv., cutie unde se păstrează capsule). Este dublet al lui capsulă, din fr. capsule.
(Dicţionarul etimologic român)

CÁPSĂ s.f. 1. Dispozitiv de închidere făcut din piese care se îmbucă una în alta şi care serveşte la încheierea unor obiecte de îmbrăcăminte. 2. Inel metalic cu care se întăresc marginile unei butoniere, ale unei găuri pentru şireturi etc. 3. Piesă (de sârmă) cu care se prind mai multe hârtii, foile unei cărţi etc. 4. Mic tub de metal umplut cu o materie fulminantă, care se foloseşte la armele de foc, la mine etc. pentru a face să explodeze încărcătura. 5. Capsulă (4). [< lat. capsa, cf. germ. Kapsel].
(Dicţionar de neologisme)

CAPSÁ vb. I. tr. 1. A prinde (ceva) cu o capsă (3) [în DN]. 2. A aplica o capsă (4) [în DN] unui cartuş. [< capsă].
(Dicţionar de neologisme)

CÁPSĂ s. f. 1. dispozitiv de închidere din piese care se îmbucă una în alta la încheierea unor obiecte de îmbrăcăminte; buton (II, 1). 2. inel metalic cu care se întăresc marginile unei butoniere, ale unei găuri pentru şireturi etc. 3. piesă cu care se prind hârtii, foile unei cărţi etc. 4. mic tub metalic umplut cu o materie fulminantă la armele de foc, la mine etc. pentru a produce impulsul iniţial necesar explodării încărcăturii o (fam.) a fi cu ă pusă = a fi nervos, gata de ceartă. 5. rondelă metalică izolată la soclul becului, care face legătura cu unul din capetele filamentului. (< lat. capsa, germ. Kapsel)
(Marele dicţionar de neologisme)

CAPSÁ vb. tr. 1. a prinde cu o capsă (3). 2. a aplica o capsă (4) unui cartuş. (< capsă)
(Marele dicţionar de neologisme)

cápsă s. f., g.-d. art. cápsei; pl. cápse
(Dicţionar ortografic al limbii române)

capsá vb., ind. prez. 1 sg. capséz, 3 sg. şi pl. capseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CÁPSĂ s. 1. (reg.) patentă. (~ de încheiat un veşmânt.) 2. buton. (~ la mănuşi.)
(Dicţionar de sinonime)

CÁPSĂ s. v. cutie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca cap caps

Cuvinte se termină cu literele: sa psa apsa