captare dex - definiţie, sinonime, conjugare
CAPTÁ, captez, vb. I. Tranz. A aduna, a colecta lichide sau gaze într-un tub, într-un rezervor, într-un bazin etc. ♦ A intercepta, a izbuti să audă ceva. ♦ Fig. A atrage, a ademeni pe cineva; a încerca să obţină, să câştige ceva printr-un anumit mijloc. – Din fr. capter, lat. captare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CAPTÁRE, captări, s.f. Acţiunea de a capta; captaţie. ♢ Captare a sunetului = ansamblu de operaţii care asigură transformarea informaţiilor sonore în semnale electrice. ♦ Ansamblul amenajărilor, construcţiilor şi instalaţiilor necesare pentru operaţia de captare a unui fluid. – V. capta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CAPT//Á ~éz tranz. 1) (lichide, gaze) A colecta într-un recipient special. 2) (emisiuni de radio, mesaje) A intercepta, urmărind anumite scopuri. 3) fig. (persoane) A atrage de partea sa prin şiretlicuri; a prinde în mreji; a ademeni; a captiva. /<lat. captare, fr. capter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CAPTÁ vb. I. tr. 1. A aduna, a colecta (fluide) într-un rezervor sau în tuburi. 2. (Fig.) A câştiga, a atrage (pe cineva) de partea sa cu ajutorul unor şiretlicuri. [< fr. capter, cf. lat. captare].
(Dicţionar de neologisme)

CAPTÁRE s.f. Acţiunea de a capta şi rezultatul ei. ♦ Operaţie de colectare a apelor, a gazelor sau a pulberilor dintr-o încăpere etc., pentru a le folosi sau a le împiedica acţiunea nocivă; captaţie. [< capta].
(Dicţionar de neologisme)

CAPTÁ vb. tr. 1. a aduna, a colecta într-un rezervor sau în tuburi. ♢ a intercepta, a prinde să audă ceva. 2. (fig.) a fascina; a atrage (pe cineva) de partea sa. (< fr. capter, lat. captare)
(Marele dicţionar de neologisme)

CAPTÁRE s. f. 1. acţiunea de a capta. 2. ansamblu de amenajări, construcţii şi instalaţii necesare operaţiei de colectare a apelor, a gazelor sau a pulberilor dintr-o încăpere; captaţie (1). (< capta)
(Marele dicţionar de neologisme)

captá vb. ind. prez. 1 sg. captéz, 3 sg. şi pl. capteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

captáre s. f., g.-d. art. captării; pl. captări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CAPTÁ vb. v. recepţiona.
(Dicţionar de sinonime)

CAPTÁRE s. v. recepţionare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca cap capt capta captar

Cuvinte se termină cu literele: re are tare ptare aptare