carta dex - definiţie, sinonime, conjugare
CÁRTĂ, carte, s.f. 1. Nume dat (în evul mediu) actelor destinate a consemna unele privilegii şi libertăţi fundamentale ale unor clase sau pături sociale şi a servi drept constituţie unui stat. 2. Manifest cuprinzând revendicările unei organizaţii politice, sociale, profesionale etc. 3. Act care stă la baza organizării şi funcţionării unei organizaţii internaţionale. Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite. - Din fr. charte, lat. charta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CARTÁ, cartez, vb. I. Tranz. 1. A repartiza, a grupa scrisorile (la poştă) după adresele destinatarilor. 2. A transpune pe o hartă topografică anumite detalii ale terenului unei regiuni; a efectua o cartare (2). – Din cărţi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CÁRT//Ă ~e f. livr. 1) (în evul mediu) Act emis de un suveran în care erau consemnate anumite drepturi şi libertăţi. 2) Program care stă la baza unei organizaţii sau a unui institut internaţional. ~a ONU. ~a de la Paris. 3) Document prin care mai multe state stabilesc anumite principii pe care se obligă să le aplice în relaţiile reciproce şi în relaţiile cu alte state. [G.-D. cartei] /<fr. charte, lat. charta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CART//Á ~éz tranz. 1) (detalii ale unui teren) A transpune pe o hartă topografică prin anumite semne convenţionale. 2) (corespondenţă poştală) A distribui după adresele destinatarilor. /Din cartă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CÁRTĂ1 s.f. 1. (În evul mediu) Act care emană de la un suveran şi este destinat a consemna unele drepturi sau libertăţi fundamentale, servind drept constituţie. 2. Convenţie, pact politic fundamental. ♦ Tratat care stabileşte crearea unei organizaţii internaţionale, determinându-i atribuţiile şi modul de funcţionare. ♦ Constituţie dată sau acceptată de un principe, de un domn. [< lat. charta, cf. it. carta, fr. charte].
(Dicţionar de neologisme)

CÁRTĂ2 s.f. Carton subţire de formă dreptunghiulară, pe care este scris numele cuiva, care stabileşte calitatea unei persoane etc. [< fr. carte].
(Dicţionar de neologisme)

CARTÁ vb. I. tr. 1. A repartiza scrisorile (la poştă) după adresele la care urmează să fie distribuite. ♦ A grupa vagoanele pe diferite linii de descărcare. 2. A adăuga pe o hartă anumite detalii ale terenului. ♦ A identifica pe teren şi a reprezenta cartografic diferite tipuri de sol. ♦ A identifica şi a delimita rezervaţiile dintr-un arboret în vederea producţiei de seminţe. [< cartă, cf. germ. kartieren].
(Dicţionar de neologisme)

CÁRTĂ s. f. 1. (în evul mediu) act care emană de la un suveran, destinat a consemna unele drepturi sau libertăţi. 2. convenţie, pact politic fundamental. ♢ act care stabileşte funcţionarea unei organizaţii internaţionale. (< fr. charte, lat. charta)
(Marele dicţionar de neologisme)

CARTÁ vb. tr. 1. a repartiza corespondenţa poştală pe destinatari. 2. a grupa vagoanele pe diferite linii de descărcare. 3. a adăuga pe o hartă, pe un plan, noi detalii ale terenului. ♢ a identifica pe teren şi a reprezenta cartografic diferite tipuri de sol. 4. a identifica şi delimita rezervaţiile dintr-un arboret. (< germ. kartieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

cártă (manifest, act fundamental) s. f., g.-d. art. cártei; pl. cárte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cárte de múncă s. f. + prep. + s. f., g.-d. art. cărţii de múncă; pl. cărţi de múncă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cárte de vízită s. f. + prep. + s. f., g.-d. art. cărţii de vízită; pl. cărţi de vízită
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cartá vb., ind. prez. 1 sg. cartéz, 3 sg. şi pl. carteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cártă, cárte, s.n. (înv.) hartă.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
CARTE CU ÎNVĂŢĂTÚRĂ s. v. cazanie, cuvânt, omilie, predică.
(Dicţionar de sinonime)

CARTE DE ZÓDII s. v. rojdanic, zodiac, zodiar.
(Dicţionar de sinonime)

CARTE DOMNÉASCĂ s. v. hrisov.
(Dicţionar de sinonime)

CÂRŢĂ s. v. buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, petică, zdreanţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca car cart

Cuvinte se termină cu literele: ta rta arta