cartuș dex - definiţie, sinonime, conjugare

cartuș

[Sinonime]
CARTÚŞ, cartuşe, s.n. 1. Tub metalic sau de carton prevăzut cu o capsă, cu material exploziv şi cu proiectil sau cu alice, care serveşte ca muniţie pentru armamentul portativ; patron1. ♦ Bucată cilindrică de exploziv folosită la producerea exploziilor în găurile de mină. 2. Ornament sculptat sau gravat (în formă de sul desfăcut parţial) pe care se scriu inscripţii, monograme etc. 3. Textul încadrat pe o pagină (pe care se află şi texte neîncadrate); ornament care încadrează un text tipărit. 4. Cutie paralelipipedică de carton care conţine un anumit număr de pachete de ţigări. – Din fr. cartouche.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CARTÚŞ1 ~e n. 1) Tub de metal sau de carton care conţine încărcătura unei arme de foc portative. 2) Exploziv de diferite forme, folosit în exploatările miniere. 3) Ambalaj de carton care conţine un anumit număr de pachete de ţigări. 4): ~ filtrant dispozitiv pentru filtrarea aerului, care se anexează la o mască antigaz. /<fr. cartouche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CARTÚŞ2 ~e n. 1) Ornament sculptat, gravat sau desenat în formă de sul desfăcut parţial, având la mijloc diferite inscripţii. 2) Text încadrat de pe o pagină. 3) Chenar care încadrează un text tipărit. /<fr. cartouche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cartúş (cartúşe), s.n. – Tub metalic cu material exploziv. Fr. cartouche. – Der. cartuşieră, s.f.
(Dicţionarul etimologic român)

CARTÚŞ s.n. 1. Tub metalic sau de carton care conţine încărcătura de exploziv şi proiectilul unei arme de foc. ♦ Piesă de hârtie care conţine un exploziv. ♦ Filtru de hârtie împăturită într-un anumit mod (folosit mai ales la carburatoare). ♢ Cartuş filtrant = dispozitiv pentru filtrarea aerului, care se ataşează la o mască de gaze. 2. Loc rezervat comentariului, titlului sau altor date dintr-un desen, o hartă, un tablou etc.; ornament care încadrează un text, un titlu, un cuvânt; textul încadrat. 3. Ambalaj care grupează mai multe pachete de ţigări. [< fr. cartouche].
(Dicţionar de neologisme)

CARTÚŞ s. n. 1. tub metalic sau de carton care conţine încărcătura de exploziv şi proiectilul unei arme de foc. ♢ piesă de hârtie care conţine un exploziv. ♢ filtru de hârtie împăturită într-un anumit mod (mai ales la carburatoare). o ~ filtrant = dispozitiv pentru filtrarea aerului, care se ataşează la o mască de gaze. 2. loc rezervat comentariului, titlului sau altor date dintr-un desen, o hartă, un tablou; motiv ornamental, chenar care încadrează un text, un titlu, un cuvânt; textul însuşi. 3. ambalaj-tip cu mai multe pachete de ţigări sau sticle de băutură. (< fr. cartouche)
(Marele dicţionar de neologisme)

cartuş, cartuşe s.n. 1. (deţ.) amestec de rugină şi var înfăşurat într-o cârpă uscată, care prin frecare cu o bucată de lemn pe mozaic se aprinde. 2. (glum.) virilitate, potenţă; spermă. 3. v. carton (2.) (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

cartúş s. n., pl. cartúşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cartúş s.n. (reg.) chipiu cu cozoroc, caschetă.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
CARTÚŞ s. glonţ, (reg., mai ales în Transilv. şi Ban.) patron, (înv.) fişic. (A mai tras un ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca car cart cartu

Cuvinte se termină cu literele: us tus rtus artus