carusel dex - definiţie, sinonime, conjugare

carusel

[Sinonime]
CARUSÉL, carusele, s.n. 1. Căluşei (2). 2. Fig. Mişcare, deplasare, circulaţie continuă a unor mobile. – Din fr. carrousel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CARUSÉL ~e n. 1) Instalaţie distractivă pentru copii, prevăzută cu mai mulţi căluţi de lemn (alte animale, vehicule), care se învârteşte în jurul unei axe verticale; căluşei. 2) fig. Mişcare continuă a unor oameni, animale sau lucruri în diverse scopuri. /<fr. carrousel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CARUSÉL s.n. 1. Dispozitiv format din mai mulţi căişori de lemn, pe care încalecă copiii şi care se învârtesc pe o pistă circulară; căluşei. 2. Serie de mişcări de dresaj executate de un grup de călăreţi. [Pl. -le, -luri. / < fr. carrousel, cf. it. carosello].
(Dicţionar de neologisme)

CARUSÉL s. f. 1. instalaţie din mai mulţi căluţi de lemn, pe care încalecă copiii şi care se învârtesc pe o pistă circulară; căluşei. 2. dispozitiv circular pentru manutenţiune (1). un ~ aerodinamic = turn metalic pe un suport rotativ, pe care se poate monta un obiect profilat în vederea măsurării forţelor aerodinamice; strung-~ = strung cu axa de rotaţie verticală, la prelucrarea pieselor grele de înălţime mică. 3. reprezentaţie a unui grup de călăreţi care execută o serie de mişcări de dresaj. 4. circulaţie intensă de vehicule în diverse sensuri. 5. (fig.) succesiune rapidă de oameni, de lucruri. (< fr. carrousel)
(Marele dicţionar de neologisme)

carusél s. n., pl. caruséle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CARUSÉL s. v. căişori, căluşei, ringhispil.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca car caru carus caruse

Cuvinte se termină cu literele: el sel usel rusel arusel