castrare dex - definiţie, sinonime, conjugare
CASTRÁ, castrez, vb. I. Tranz. A extirpa, terapeutic sau accidental, glandele sexuale, provocând sterilitatea; a emascula, a jugăni. – Din lat. castrare, fr. castrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CASTRÁRE, castrări, s.f. Acţiunea de a castra; castraţie; emasculaţie, eviraţie, jugănire. ♢ Castrare radiologică = suprimare funcţională a glandelor sexuale cu ajutorul razelor X. ♢ Castrarea plantelor = înlăturare a staminelor, a inflorescenţei mascule sau a indivizilor masculi. – V. castra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CASTR//Á ~éz tranz. (animale) A lipsi de glande sexuale (pe cale terapeutică), făcând incapabil de a procrea; a jugăni; a scopi; a steriliza. /<lat. castrare, fr. castrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CASTRÁ vb. I. tr. A extirpa sau a steriliza organele sexuale. [< fr. castrer, cf. lat. castrare].
(Dicţionar de neologisme)

CASTRÁRE s.f. Acţiunea de a castra; castraţie. ♦ (Bot.) Îndepărtarea staminelor dintr-o floare hermafrodită sau a inflorescenţelor masculine ale plantelor unisexuate monoice. [< castra].
(Dicţionar de neologisme)

CASTRÁ vb. tr. 1. a extirpa sau a steriliza organele sexuale. 2. (fig.) a mutila, a ciopârţi (o operă). (< fr. castrer, lat. castrare)
(Marele dicţionar de neologisme)

CASTRÁRE s. f. acţiunea de a castra; castraţie. ♢ îndepărtare a staminelor dintr-o floare hermafrodită sau a inflorescenţelor masculine ale plantelor unisexuate monoice. ♢ (med.) extirpare în tratamentul paliativ, în scop antalgic, în anumite forme de neoplasm. (< castra)
(Marele dicţionar de neologisme)

castrá vb. ind. prez. 1 sg. castréz, 3 sg. şi pl. castreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

castráre s. f., g.-d. art. castrării; pl. castrări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CASTRÁ vb. a jugăni, a scopi, a steriliza, (livr.) a emascula, (rar) a scapeţi, (pop.) a întoarce, a stârpi, (reg.) a bate, a curăţi, a herelui, (Transilv. şi nordul Olt.) a suci. (A ~ un animal mascul.)
(Dicţionar de sinonime)

CASTRÁRE s. jugănire, jugănit, scopire, scopit, sterilizare, (livr.) emasculaţie, eviraţie, (pop.) întoarcere, stârpire, (reg.) batere, curăţire, hereluire, (Transilv. şi nordul Olt.) sucire. (~ a unui armăsar.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca cas cast castr castra

Cuvinte se termină cu literele: re are rare trare strare