catalog dex - definiţie, sinonime, conjugare

catalog

[Sinonime]
CATALÓG, cataloage, s.n. Listă, caiet, registru, sistem de fişe etc. care conţine o înşirare metodică, după anumite criterii şi cu anumite scopuri, de nume de fiinţe sau de obiecte, titluri de cărţi etc. – Din fr. catalogue, lat. catalogus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CATAL//ÓG ~oáge n. 1) Fişier sau listă care conţine o înşirare metodică de nume, obiecte sau fiinţe. ~-album. ~ de preţuri. 2) Registru special în care sunt înscrişi elevii dintr-o clasă, cu rubrici pentru note. /<fr. catalogue, lat. catalogus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

catalóg (cataloáge), s.n. – Listă, caiet, registru care conţine o înşirare. – Mr. catalog. Fr. catalogue; înainte (sec. XVII) din gr. ϰατάλογος – Der. cataloga, vb.
(Dicţionarul etimologic român)

CATALÓG s.n. Caiet, listă care conţine o înşirare (metodică) de nume, de fiinţe sau de obiecte. [Pl. -oage, -oguri. / cf. fr. catalogue, it. catalogo < gr. katalogos – listă].
(Dicţionar de neologisme)

CATALÓG s. n. caiet, listă, registru care conţine o înşirare metodică de nume de persoane, titluri de lucrări, obiecte etc. ♢ document şcolar de evidenţă curentă a notelor şi frecvenţei elevilor. ♢ broşură de reclamă, listă (ilustrată) a mărfurilor, a obiectelor destinate vânzării. (< fr. catalogue, lat. catalogus)
(Marele dicţionar de neologisme)

catalóg s. n., pl. cataloáge
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CATALÓG s. v. fişier.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ca cat cata catal catalo

Cuvinte se termină cu literele: og log alog talog atalog