cazier dex - definiţie, sinonime, conjugare

cazier

CAZIÉR, caziere, s.n. 1. Dulap cu mai multe compartimente sau sertare, în care se clasează acte, dosare etc. ♦ (Tipogr.) Dulăpior cu rafturi în care se păstrează literele. 2. (Jur.; în sintagma) Cazier judiciar = fişă de evidenţă în care organele judiciare consemnează toate condamnările penale ale unei persoane. ♦ Serviciu care ţine evidenţa acestor fişe. [Pr.: -zi-er] – Din fr. casier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CAZIÉR ~e n. 1) Dulap compartimentat în care se păstrează diverse documente. ♢ ~ judiciar fişă de evidenţă a antecedentelor penale ale unei persoane. 2) Dulap în care se păstrează casetele cu litere sau formele gata pentru tipar. [Sil. -zi-er] /<fr. casier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CAZIÉR s.n. 1. Cazier judiciar = fişă cuprinzând totalitatea datelor adunate de justiţie referitor la antecedentele judiciare ale unui individ. 2. Mobilă compartimentată unde se păstrează acte, dosare etc. 3. (Poligr.) Dulăpior în care se păstrează casetele cu litere. [Pron. -zi-er. / < fr. casier].
(Dicţionar de neologisme)

CAZIÉR s. n. 1. mobilă compartimentată unde se păstrează acte, dosare etc. o ~ judiciar = fişă de evidenţă cu datele privind antecedentele penale ale unei persoane. 2. (poligr.) dulăpior în care se păstrează litere. (< fr. casier)
(Marele dicţionar de neologisme)

caziér s. n. (sil. -zi-er), pl. caziére
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ca caz cazi cazie

Cuvinte se termină cu literele: er ier zier azier