centimetru dex - definiţie, sinonime, conjugare

centimetru

[Sinonime]
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s.m. (2) centimetre, s.n. 1. S.m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S.n. Panglică îngustă de muşama, de metal etc. lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care serveşte la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CENTIMÉTR//U1 ~e n. Panglică din diferite materiale împărţită în diviziuni zecimale şi folosită la măsurat (în croitorie, în lemnărie etc.). /<fr. centimetre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CENTIMÉTR//U2 ~i m. Unitate de măsură a lungimii (egală cu a suta parte dintr-un metru). ♢ ~ pătrat (cm2) unitate subdivizionară de măsură a suprafeţei, egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. ~ cub (cm3) unitate subdivizionară de măsura a volumului, egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. /<fr. centimetre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CENTIMÉTRU s.m. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. // s.n. Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, de vânzători, în magazine etc. [Pl. -ri, (s.n.) -re. / cf. fr. centimètre, it. centimetro].
(Dicţionar de neologisme)

CENTIMÉTRU I. s. m. măsură subdivizionară de lungime, a suta parte dintr-un metru. II. s. n. panglică lungă de 1 cm (şi jumătate) cu diviziuni zecimale, pentru măsurat în croitorie, în magazine de textile etc. (< fr. céntimètre)
(Marele dicţionar de neologisme)

centimétru (unitate de măsură) s. m. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétri, art. centimétrii; simb. cm
(Dicţionar ortografic al limbii române)

centimétru (panglică de măsurat) s. n. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CENTIMÉTRU s. (MAT.) (înv.) sutametru.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ce cen cent centi centim

Cuvinte se termină cu literele: ru tru etru metru imetru