centralizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
CENTRALIZÁ, centralizez, vb. I. Tranz. 1. A uni, a concentra într-un singur tot elemente preexistente. 2. A face să depindă de o singură conducere. 3. A înscrie date într-un centralizator (2). – Din fr. centraliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CENTRALIZÁRE, centralizări, s.f. Acţiunea de a centraliza şi rezultatul ei; centralizaţie; spec. proces de unire a mai multor unităţi economice (mai mici) în mari unităţi economice. ♦ Centralizarea capitalului = formarea unor capitaluri mai mari prin unirea unor capitaluri mai mici. – V. centraliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CENTRALIZ//Á ~éz tranz. 1) A concentra într-un singur centru. ~ puterea de stat. 2) A face să depindă de un singur centru. ~ un stat. 3) (date) A înscrie într-un centralizator. /<fr. centraliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CENTRALIZÁ vb. I. tr. 1. A strânge într-un singur loc, a concentra într-un centru. 2. A subordona unei conduceri unice (de la centru). [< fr. centraliser].
(Dicţionar de neologisme)

CENTRALIZÁRE s.f. Acţiunea de a centraliza. ♦ Formă de organizare a statului în care există o singură suveranitate, un singur parlament şi guvern şi un singur sistem de instanţe judecătoreşti; concentrare. ♢ Centralizarea capitalului = proces de creştere a capitalului prin înghiţirea micilor capitaluri de către marii capitalişti şi a întreprinderilor mici de către marile întreprinderi. [< centraliza].
(Dicţionar de neologisme)

CENTRALIZÁ vb. tr. 1. a concentra într-un singur loc. 2. a subordona unei conduceri unice (de la centru). 3. a înscrie date într-un centralizator. (< fr. centraliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

CENTRALIZÁRE s. f. acţiunea de a centraliza; concentrare. ♢ organizare a statului în care există o singură suveranitate, un singur parlament şi guvern şi un singur sistem de instanţe judecătoreşti. o ă capitalului = creştere a capitalului prin absorbirea micilor capitaluri de către marii capitalişti, sau prin unirea mai multor capitaluri într-unul singur. (< centraliza)
(Marele dicţionar de neologisme)

centralizá vb., ind. prez. 1 sg. centralizéz, 3 sg. şi pl. centralizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

centralizáre s. f., g.-d. art. centralizării; pl. centralizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Antonime:
A centraliza ≠ a descentraliza
(Dicţionar de antonime)

Centralizaredescentralizare
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ce cen cent centr centra

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare lizare