centrat dex - definiţie, sinonime, conjugare
CENTRÁ, centrez, vb. I. 1. Tranz. A fixa o piesă de prelucrat într-o maşină-unealtă, astfel încât axa de rotaţie a suprafeţei supuse prelucrării să coincidă cu axa de rotaţie a sculei sau a axului principal al maşinii. 2. Tranz. Fig. A orienta o activitate spre un anumit obiectiv, a grupa elemente disparate în jurul unui nucleu. 3. Tranz. A aduce în poziţii corecte două sau mai multe maşini care funcţionează cuplate. 4. Intranz şi tranz. (La fotbal, polo, handbal, rugbi etc.) A trimite sau a trece mingea de la marginea terenului spre mijlocul lui; spec. (la fotbal) a trimite mingea din marginea terenului în careul de la poartă. – Din fr. centrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CENTRÁT, -Ă, centraţi, -te, adj. Care este orientat, îndreptat, fixat în (sau pe) centru. – V. centra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CENTR//Á ~éz tranz. 1) A fixa sau a amplasa în centru (pe o axă sau într-o poziţie corectă); a regla după o axă; a axa. ~ o piesă. 2) fig. A amplasa în centru. ~ un desen. 3) fig. (elemente răzleţe) A dispune în jurul unui nucleu. 4) sport (mingi) A trimite de la marginea terenului spre centru. /<fr. centrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CENTRÁ vb. I. tr. 1. A aşeza, a fixa în (pe) centru sau într-o poziţie corectă (o piesă). 2. (Fig.) A îndrepta (o acţiune) către un anumit scop. 3. A trimite mingea la centru sau lângă poarta echipei adverse (la fotbal şi la rugbi). [< fr. centrer].
(Dicţionar de neologisme)

CENTRÁ vb. I. tr. 1. a aşeza, a fixa în/pe centru sau într-o poziţie corectă (o piesă). 2. (fig.) a îndrepta către un anumit scop, a grupa. 3. a regla două sau mai multe maşini care funcţionează cuplate. II. intr., tr. (sport) a trimite mingea de la marginea terenului spre mijlocul lui, (la fotbal) în careul de la poartă. (< fr. centrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

centrá vb., ind. prez. 1 sg. centréz, 3 sg. şi pl. centreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CENTRÁ vb. (TEHN.) a axa. (~ o piesă cilindrică.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A centra ≠ a descentra
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ce cen cent centr centra

Cuvinte se termină cu literele: at rat trat ntrat entrat