centrifug dex - definiţie, sinonime, conjugare

centrifug

[Sinonime]
CENTRIFÚG, -Ă, centrifugi, -ge, adj., s.f. 1. Adj. Care tinde să se depărteze de centru; centrifugal. ♢ Forţă centrifugă = forţă care acţionează asupra unui corp aflat în mişcare de rotaţie, tinzând să-l depărteze de axa de rotaţie. Mişcare centrifugă = mişcare a unui corp care se depărtează de centrul lui de rotaţie. Pompă centrifugă = aparat bazat pe efectul forţei centrifuge şi folosit la pomparea apei. 2. S.f. Aparat pentru separarea componenţilor cu densităţi diferite dintr-un amestec lichid eterogen cu ajutorul forţei centrifuge. – Din fr. centrifuge.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CENTRIFÚ//G ~gă (~gi, ~ge) Care are tendinţa de a se îndepărta de centru. Mişcare ~gă. ♢ Forţă ~gă forţă datorită căreia un corp, aflat în mişcare circulară, tinde să se depărteze de centrul de rotaţie. Pompă ~gă maşină rotativă bazată pe efectul forţei centrifuge, folosită la pomparea unor lichide. /<fr. centrifuge
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CENTRIFÚG adj. Care tinde să se îndepărteze de centru; centrifugal. ♢ (Op. c e n t r i p e t) Forţă centrifugă = forţă care tinde să depărteze un corp în mişcare circulară de centrul lui de rotaţie. [< fr. centrifuge].
(Dicţionar de neologisme)

CENTRIFÚG, -Ă I. adj. care tinde să se îndepărteze de centru; centrifugal. o forţă ~ă = forţă care tinde să depărteze un corp în mişcare circulară de centrul lui de rotaţie. II s. f. 1. aparat, maşină cu ajutorul căreia se efectuează operaţia de centrifugare. 2. instalaţie destinată antrenamentului astronauţilor, care simulează acţiunea acceleraţiilor de lungă durată. (< fr. centrifuge)
(Marele dicţionar de neologisme)

centrifúg adj. m., pl. centrifúgi; f. sg. centrifúgă, pl. centrifúge
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CENTRIFÚG adj. (FIZ.) centrifugal. (Mişcare ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Centrifugcentripet
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ce cen cent centr centri

Cuvinte se termină cu literele: ug fug ifug rifug trifug