cereale dex - definiţie, sinonime, conjugare

cereale

[Sinonime]
SECÁRĂ s.f. 1. Plantă anuală din familia gramineelor, cu paiul mai înalt şi cu spicul mai aspru decât al grâului, care se cultivă ca plantă alimentară şi furajeră (Secale cereale). 2. Compus: secară-cornută = conul-secarei. – Lat. secale.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CEREÁLĂ, cereale, s.f. (La pl.) Grup de plante din familia gramineelor (grâu, porumb etc.), cu rădăcini fasciculate, tulpini neramificate şi fructele cariopse, ale căror seminţe servesc ca hrană omului sau animalelor şi ca materie primă în industria alimentară; (şi la sg.) plantă care face parte din acest grup. [Pr.: -re-a-] – Din fr. céréale.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SECÁRĂ f. 1) Plantă erbacee cerealieră cu paiul mai lung şi cu spicul mai subţire şi mai aspru decât la grâu. 2) Boabele acestei plante. [G.-D. secarei] /<lat. secale
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CEREÁL//Ă ~e f. 1) la pl. Grup de plante graminee cu tulpini neramificate şi cu fructele cariopse, cultivate pentru boabele folosite ca hrană pentru om, ca nutreţ pentru animale, ca materie primă pentru industrie etc. (reprezentanţi: grâul, secara, orzul etc.). 2) Plantă din acest grup. [G.-D. cerealei; Sil. -re-a-] /<fr. céréale, lat. cerealis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CEREÁLĂ s.f. (Mai ales la pl.) Nume dat unor plante cultivate din familia gramineelor, ale căror boabe servesc în alimentarea oamenilor şi a animalelor sau în diferite industrii; grâne. [Pron. -re-a-. / < fr. céréales, it. cereale < lat. cerealia < Cereszeiţa agriculturii la romani].
(Dicţionar de neologisme)

CEREÁLE RE-A-/ s. f. pl. grup de plante cultivate din familia gramineelor, ale căror boabe servesc la alimentarea oamenilor şi a animalelor, sau în diferite industrii. (< fr. céréales, lat. cerealia)
(Marele dicţionar de neologisme)

secáră s. f., g.-d. art. secárei
(Dicţionar ortografic al limbii române)

cereálă s. f. (sil. -re-a-), g.-d. art. cereálei; pl. cereále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SECÁRĂ s. v. chimen, chimion.
(Dicţionar de sinonime)

SECÁRĂ s. (BOT.; Secale cereale) (reg.) hărană, salbă, secărea.
(Dicţionar de sinonime)

CEREÁLE s. pl. grâne (pl.), (pop.) bucate (pl.), pâine, (reg.) grâneţe (pl.), pite (pl.). (Câmpul a produs multe ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ce cer cere cerea cereal

Cuvinte se termină cu literele: le ale eale reale ereale