cheltui dex - definiţie, sinonime, conjugare
CHELTUÍ, cheltuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A da o sumă de bani pentru a cumpăra sau a plăti ceva, pentru a ajuta pe cineva etc.; (peior.) a risipi, a irosi banii pe ceva, cu cineva etc. 2. A consuma, a folosi energie, timp etc. – Din magh. költeni.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CHELTU//Í ~iésc tranz. 1) (bani) A folosi în calitate de contravaloare (pentru mărfuri, servicii prestate etc.). 2) (bani, avere) A folosi în mod nechibzuit; a risipi; a irosi. 3) (bunuri materiale) A întrebuinţa pentru a-şi satisface cerinţele proprii sau pentru a obţine alte produse; a consuma. /<ung. költeni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CHELTUÍ mă chéltui intranz. pop. A-şi risipi forţele intelectuale sau fizice. /<ung. költeni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

cheltuí (-uésc, -ít), vb. – 1. A da o sumă de bani pentru a cumpăra sau plăti ceva. – 2. A irosi, a prăpădi, a risipi. – 3. (Trans.) A vinde. – 4. (Refl., înv.) A face cheltuieli. – 5. (Refl.) A se strădui. Mag. költeni „a cheltui” (Cihac, II, 488). – Der. cheltuială, s.f. (faptul de a cheltui; bani cheltuiţi; risipă; înv., provizii, merinde); cheltuielnic (var. cheltuios), adj. (înv., risipitor); cheltuitor, adj. (risipitor). Din rom. provine rut. keltuwati „a cheltui” (Miklosich, Wander., 16, cf. Berneker 500).
(Dicţionarul etimologic român)

cheltuí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. cheltuiésc, imperf. 3 sg. cheltuiá; conj. prez. 3 sg. şi pl. cheltuiáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CHELTUÍ vb. v. desface, plasa, vinde.
(Dicţionar de sinonime)

CHELTUÍ vb. 1. a arunca, a azvârli, a irosi, a împrăştia, a prăpădi, a risipi, a zvârli, (livr.) a prodiga, (înv. şi reg.) a prăda, (reg.) a mătrăşi, a părădui, (Transilv.) a spesa, (înv.) a răşchira, (grecism înv.) a afierosi, (fig.) a înghiţi, a mânca, a păpa, a toca. (Şi-a ~ averea; îşi ~ banii pe toate fleacurile.) 2. v. consuma.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A cheltui ≠ a economisi, a strânge
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ch che chel chelt cheltu

Cuvinte se termină cu literele: ui tui ltui eltui heltui