cheson dex - definiţie, sinonime, conjugare

cheson

CHESÓN, chesoane, s.n. 1. Vehicul de artilerie, tras de cai, format dintr-o ladă de tablă închisă, împărţită în compartimente, destinat pentru transportul muniţiei. 2. Fiecare dintre despărţiturile cu pereţi metalici care se fac la o navă, cu scopul de a evita pătrunderea masivă a apei în caz de avarie. ♦ Dulap pentru păstrarea efectelor pe bordul unei nave. 3. Construcţie de beton, de oţel etc. de forma unei cutii, care serveşte la executarea fundaţiilor sub apă sau în terenurile umede, precum şi la repararea unei nave sub linia de plutire. – Din fr. caisson.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CHES//ÓN ~oáne n. 1) Construcţie specială, în formă de cutie, folosită la executarea de fundaţii sub apă sau la repararea unor nave sub linia de plutire. ~ cu compartimente. 2) Trăsură de artilerie prevăzută cu compartimente în care se transportă muniţiile. /<fr. caisson
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

chesón (chesoáne), s.n. – 1. Copaie. – 2. Ladă. – 3. Vehicul de artilerie. Fr. caisson.
(Dicţionarul etimologic român)

CHESÓN s.n. 1. Vehicul cu două roţi, compartimentat, folosit pentru transportul muniţiei. 2. Fiecare dintre încăperile etanşe, create prin compartimentarea unei nave, pentru a împiedica în caz de avarie pătrunderea masivă a apei în tot vasul. ♦ Ladă pentru ţinerea proviziilor şi a ustensilelor pe bordul unui vas. 3. Construcţie asemănătoare unei cutii cu ajutorul căreia se pot executa fundaţii sub apă. [Pl. -soane. / < fr. caisson].
(Dicţionar de neologisme)

CHESÓN s. n. 1. vehicul cu două roţi, compartimentat, în trecut pentru transportul muniţiei (de artilerie). 2. fiecare dintre încăperile etanşe create prin compartimentarea unei nave, pentru a împiedica pătrunderea masivă a apei în tot vasul în caz de avarie. ♢ dulap pentru ţinerea proviziilor şi a ustensilelor pe bordul unei nave. 3. construcţie de lemn, beton etc. (cutie) pentru lucrări subacvatice ori în terenuri cu multă umiditate. 4. piesă prefabricată din beton armat, având forma unei plăci cu nervuri de întărire, folosită ca element de rezistenţă la planşee şi acoperişuri. 5. (arhit.) casetă (4). (< fr. caisson)
(Marele dicţionar de neologisme)

chesón s. n., pl. chesoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ch che ches cheso

Cuvinte se termină cu literele: on son eson heson