chibzui dex - definiţie, sinonime, conjugare
CHIBZUÍ, chibzuiesc, vb. IV. Tranz. şi intranz. A judeca o situaţie cumpănind toate eventualităţile; a se gândi, a reflecta, a medita. ♦ Refl. recipr. A se sfătui unul cu altul înainte de a lua o hotărâre. ♦ Tranz. A pune ceva la cale; a plănui. – Din magh. képezni „a forma”. Cf. magh. k é p z e l n i „a-şi imagina”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CHIBZU//Í ~iésc 1. tranz. 1) (acţiuni, situaţii etc.) A judeca luând în considerare eventualele posibilităţi; a cumpăni; a cântări. 2) (acţiuni) A prevedea din timp, elaborând un plan; a planifica. 2. intranz. 1) A gândi adânc; a cugeta; a medita; a reflecta. 2) A sta pe gânduri. /<ung. képezni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CHIBZU//Í mă ~iésc intranz. A se consulta (unul cu altul), pentru a lua o decizie. /<ung. képezni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

chibzuí (-uésc, chibzuít), vb. – 1. A presupune, a face supoziţii. – 2. A reflecta, a medita, a gîndi. – 3. A delibera, a schimba impresii. – 4. A dispune, a organiza, a plănui. Mag. képezni „a forma, a alcătui” (DAR). Miklosich, Fremdw., 97, se gîndea la mag. kobzoni, de unde rut. kobzovati. Berneker 498 pleacă de la mag. képzelni, cf. rut. kebzuvaty, slov. kebzovati. – Der. chibz, s.n. (preocupare; supoziţie, calcul); chibzuială (var. chibzuinţă), s.f. (reflecţie, supoziţie; deliberare; conciliabul, opinie); nechibzuit, adj. (nesocotit, aiurit); chibzuitor, adj. (prudent, prevăzător).
(Dicţionarul etimologic român)

chibzuí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. chibzuiésc, imperf. 3 sg. chibzuiá; conj. prez. 3 sg. şi pl. chibzuiáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CHIBZUÍ vb. 1. a cugeta, a gândi, a judeca, a medita, a raţiona, a reflecta, (înv.) a meditarisi, a mândri, a rezona, a semui. (Vrea să ~ în linişte.) 2. a (se) gândi, a judeca, a socoti, (înv. şi reg.) a sămălui, (fig.) a cântări, a cumpăni, a drămui. (Să ~ cum e mai bine.) 3. a delibera, a dezbate, a discuta, (livr.) a pertracta. (Să stăm şi să ~ cu atenţie ce să facem.) 4. v. considera. 5. (fig.) a cumpăni, a măsura. (Îşi ~ cuvintele.)
(Dicţionar de sinonime)

CHIBZUÍ vb. v. bănui, consulta, crede, ghici, gândi, imagina, închipui, întrezări, plănui, presupune, prevedea, proiecta, sfătui, socoti, şti, visa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ch chi chib chibz chibzu

Cuvinte se termină cu literele: ui zui bzui ibzui hibzui