ciocănit dex - definiţie, sinonime, conjugare
CIOCĂNÍ, ciocănesc, vb. IV. 1. Intranz. A bate repetat (cu degetul sau cu un obiect) într-un corp tare; spec. a bate cu degetul (îndoit) în uşă, în fereastră (pentru a solicita intrarea, pentru a atrage atenţia etc.). ♦ Tranz. A lovi uşor cu degetele în toracele sau în abdomenul unui pacient, pentru a cerceta starea unor organe interne. ♦ Tranz. şi refl. recipr. (Fam.) A (se) bate (uşor). 2. Intranz. A lucra ceva lovind cu ciocanul1; p. ext. a face, a lucra unele lucruri (mărunte). 3. Tranz. Fig. A bate la cap; a cicăli, a pisa. [Prez. ind. şi: ciócăn] – Din ciocan1.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CIOCĂNÍT, ciocănituri, s.n. Faptul de a ciocăni; zgomot produs de lovituri repetate într-un corp tare; ciocănitură. – V. ciocăni.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A CIOCĂN//Í ~ésc 1. intranz. 1) A bate cu ciocanul (sau cu un alt obiect). 2) A produce un zgomot prin lovirea repetată (într-un obiect tare); a bocăni. ~ la uşă. 2. tranz. 1) med. A examina prin lovituri uşoare cu degetul (sau cu un instrument). 2) (persoane) A deranja întruna şi insistent cu acelaşi lucru; a pisa; a plictisi; a necăji. 3) (mai ales copii) A bate uşor. /Din ciocan
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CIOCĂNÍT ~uri n. 1) v. A CIOCĂNI. 2) Zgomot caracteristic produs de o fiinţă sau de un obiect care ciocăneşte. /v. a ciocăni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

a o ciocăni la vârf expr. (adol., obs.) a se masturba. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

ciocăni, ciocănesc I v.t. (obs. – d. bărbaţi) a avea contact sexual cun o femeie. II v.r. (d. femeie) a avea contact sexual cu un bărbat. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

ciocăní vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. ciocănésc, imperf. 3 sg. ciocăneá; conj. prez. 3 sg. şi pl. ciocăneáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ciocănít s. n., pl. ciocăníturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CIOCĂNÍ vb. a bate, a bocăni, a pocăni, (înv. şi reg.) a suna, (reg.) a bontăni, a toca, a tocăni. (~ cineva la uşă.)
(Dicţionar de sinonime)

CIOCĂNÍ vb. v. bodogăni, cicăli, dăscăli, percuta, plictisi, sâcâi.
(Dicţionar de sinonime)

CIOCĂNÍT s. v. bătaie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ci cio cioc cioca ciocan

Cuvinte se termină cu literele: it nit anit canit ocanit