circular dex - definiţie, sinonime, conjugare

circular

[Sinonime]
CIRCULÁR, , circulari, -e, adj., s.f. 1. Adj. În formă de cerc; care descrie un cerc. ♢ Ferăstrău circular (şi substantivat, n.) = ferăstrău mecanic cu pânza în forma unui disc dinţat, care taie învârtindu-se în jurul propriului ax. ♦ (Adverbial) De jur împrejur. 2. Adj., s.f. (Dispoziţie, directivă, ordin de serviciu) care a fost trimis în scris, pentru a fi aplicat de cei în subordine. – Din fr. circulaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CIRCULÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care are formă de cerc sau a unei sfere. Un spaţiu ~. 2) (despre mişcări) Care descrie un cerc; giratoriu; rotativ. Corpul descrie o mişcare ~ă. /<fr. circulaire, lat. circularis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CIRCULÁR, -Ă adj. 1. În formă de cerc, care descrie un cerc. ♦ (Adv.) De jur împrejur. 2. (şi s.f.) (Ordin, dispoziţie) care se transmite în aceeaşi formă la mai multe instituţii, persoane etc. // s.n. 1. Ferăstrău în formă de disc, care taie prin învârtire în jurul propriei sale axe. 2. (Teatru) Fundal care acoperă peretele din fundul scenei. [Cf. fr. circulaire, lat. circularis].
(Dicţionar de neologisme)

CIRCULÁR, -Ă I. adj. în formă de cerc; care descrie un cerc. ♢ (adv.) de jur împrejur. II. s. f. ordin, dispoziţie care se transmite în aceeaşi formă la mai multe instituţii, persoane etc. III. s. n. 1. ferăstrău în formă de disc. 2. (teatru) fundal care acoperă peretele din fundul scenei. (< fr. circulaire, lat. circularis)
(Marele dicţionar de neologisme)

circulár adj. m., pl. circulári; f. sg. circuláră, pl. circuláre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

circulár s. n., pl. circuláre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CIRCULÁR adj., adv. 1. adj. rotund, (rar) rond, (pop.) rotilat, rotocol, (reg.) rotocolit. (Un spaţiu ~.) 2. adj. rotund, (livr.) orbicular. (Corpul descrie în spaţiu o traiectorie ~.) 3. adj. rotativ. (Mişcare ~ a unui cilindru.) 4. adj. v. giratoriu. 5. adj. v. rotat. (Zbor ~ al unei păsări.) 6. adv. v. roată.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ci cir circ circu circul

Cuvinte se termină cu literele: ar lar ular cular rcular