circumstanţială dex - definiţie, sinonime, conjugare

circumstanţială

[Sinonime]
CIRCUMSTANŢIÁL, , circumstanţiale, adj. (În sintagmele) Complement circumstanţial = complement care arată în ce împrejurări se petrece o acţiune sau cum se prezintă o însuşire sau o acţiune. Propoziţie circumstanţială = propoziţie secundară care îndeplineşte în frază rolul complementului circumstanţial din propoziţie. [Pr.: -ţi-al] – Din fr. circonstanciel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CIRCUMSTANŢIÁL ~ă (~i, ~e) şi substantival lingv. Care exprimă anumite circumstanţe. Complement ~. Propoziţie ~ă. [Sil. -ţi-al] /<fr. circonstantiel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CIRCUMSTANŢIÁL, -Ă adj. Care depinde de o circumstanţă, de o împrejurare. ♢ Complement circumstanţial (şi n.) = complement care indică împrejurările în care se petrece acţiunea verbului; propoziţie circumstanţială (şi s.f.) = propoziţie subordonată care indică împrejurarea în care se desfăşoară acţiunea exprimată de propoziţia regentă. [Pron. -ţi-al. / cf. fr. circonstanciel].
(Dicţionar de neologisme)

CIRCUMSTANŢIÁL, -Ă adj. care depinde de o circumstanţă. o complement ~ (şi s. n.) = complement care arată împrejurarea în care se desfăşoară acţiunea verbului; propoziţie ~ă (şi s. f.) = propoziţie subordonată cu funcţie de complement circumstanţial al unui verb din regentă. (< fr. circonstanciel)
(Marele dicţionar de neologisme)

circumstanţiál adj. m. (sil. -ţi-al), pl. circumstanţiáli; f. sg. circumstanţiálă, pl. circumstanţiále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CIRCUMSTANŢIÁL adj. v. conjunctural.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ci cir circ circu circum

Cuvinte se termină cu literele: la ala iala tiala ntiala