cisternă dex - definiţie, sinonime, conjugare

cisternă

[Sinonime]
CISTÉRNĂ, cisterne, s.f. 1. Rezervor (cilindric, de metal) pus pe cadrul cu roţi al unui vehicul şi servind la transportarea unor lichide; vehicul prevăzut cu un astfel de rezervor; autocisternă. 2. Rezervor (cilindric) în care sunt depozitate lichide, în scopul folosirii lor ulterioare. – Din lat. cisterna, it. cisterna.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CISTÉRNĂ cisterne f. Recipient de mare capacitate folosit la transportarea sau la păstrarea unor lichide. Vagon-cisternă. [G.-D. cisternei] /<lat. cisterna, it. cisterna
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CISTÉRNĂ s.f. 1. Recipient montat pe un cadru cu roţi, destinat transportului unor lichide. ♦ Vagon de cale ferată înzestrat cu un asemenea recipient. 2. Rezervor (subteran) pentru înmagazinarea apei provenite din ploi sau din zăpezi. 3. (Anat.) Spaţiu mare sub arahnoidian, plin cu lichid cefalorahidian. [Var. citernă s.f. / < lat. cisterna, cf. it. cisterna].
(Dicţionar de neologisme)

CISTÉRNĂ s. f. 1. recipient metalic (pe un vehicul), servind la transportul unor lichide. ♢ vagon de cale ferată cu un asemenea recipient. 2. rezervor (subteran) pentru înmagazinarea apei sau a altor lichide. 3. (anat.) spaţiu mare subarahnoidian, plin de lichid cefalorahidian. (< lat., it. cisterna)
(Marele dicţionar de neologisme)

cistérnă s. f., g.-d. art. cistérnei; pl. cistérne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

vagón-cistérnă s. n., pl. vagoáne-cistérnă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CISTÉRNĂ s. v. autocisternă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ci cis cist ciste cister

Cuvinte se termină cu literele: na rna erna terna sterna