ciuci dex - definiţie, sinonime, conjugare
CIUCI, ciuci, s.m. (Reg.) Crap mic.
(Dicţionarul limbii române moderne)

ciucí (-césc, -ít), vb. – 1. A se ghemui, a se lăsa pe vine. – 2. A mototoli, a încreţi, a zbîrci. – 3. A strînge, a îngrămădi. Sl. čučati (DAR), cf. sb. čučati „a se lăsa pe vine”, mag. csucsulni „a sta jos”; însă ar putea fi vorba şi de o formaţie spontană. – Der. ciuciuli (var. ciocioli), vb. (a se ghemui; a zbîrci, a încreţi) prin intermediul finalei expresive -li (cf. Graur, BL, IV, 91), fiind improbabilă der. propusă de Philippide, Bausteine, 54, de la ciuli; ciuciulete, s.m. (ghemotoc, dop, cocoloş; bobină; ciupercă, zbîrciog). Ca şi în alte cazuri, sînt forme care coincid cu alte formaţii spontane, cf. mr. ciuciulă (culme), ce pare a indica dependenţa de rădăcina expresivă ciucă; mr., megl. ciuciulian „ciocîrlie”, în legătură cu bg. kukuletka, cuvînt rar. Pe de altă parte, ciuciuli ajunge să se confunde cu giugiuli, în sensul în care îl foloseşte Cantemir, de „a netezi, a mîngîia”, cf. ciuciula, vb. (Trans., a mîngîia). După Graur, BL, V, 223, ciuciulete s-ar explica plecîndu-se de la ţig. ciuci „penis”, ipoteză puţin probabilă. – V. şi ciuli.
(Dicţionarul etimologic român)

ciúci s.m. – (Arg.) Penis, membru viril. Ţig. čuči „ţîţă”, care nu apare cu sensul din rom. (Graur, 140; Juilland 163), cf. ţig. sp. chuchai „ţîţă” (Besses 65). Nu ştim dacă este acelaşi cuvînt ciuci, s.m. (crăpcean).
(Dicţionarul etimologic român)

ciucí, ciucésc, vb. IV refl. (pop.) 1. a se aşeza pe vine, a sta pe ciuci, a se stârci, a se strânge, a se face ghem, a se ghemui. 2. a strânge laolaltă, a turti, a mototoli, a totoliţi, a boţi.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)

ciuci1 s.m. pl. (reg.) tăiţei.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)

ciuci2 s.n. (pop.) poziţie joasă a corpului (cu îndoirea genunchilor şi apropierea fundului de pământ); aşezare pe vine, stârcire, strângere (a corpului), ghemuire.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)


Cuvinte care încep cu literele: ci ciu ciuc

Cuvinte se termină cu literele: ci uci iuci